Заменят старите печки на 4500 семейства с нови отоплителни уреди

Програмата за саниране на блоковете не бива да бъде спирана или да се изисква от нас да доплащаме 20 процента, заявиха жители на квартал „Чолаковци“ на среща с кмета на Велико Търново Даниел Панов и кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ-СДС Станислав Стоянов и Росица Димитрова. Хората са категорични, че кварталът им вече е сред най-приветливите благодарение на санираните блокове и обновените през последните години инфраструктура, междублокови пространства, тротоари, училище и детска градина.

Кандидатите за народни представители увериха присъстващите на срещата, че управленската програма на ГЕРБ предвижда нейното продължаване при непроменени условия за хората, т.е. без да се налага те да плащат. Те информираха още, че близо 4500 домакинства в големите квартали на Велико Търново ще могат да сменят старите си печки на дърва и въглища с нови отоплителни уреди от различен тип, включително и с климатични системи. Екоинициативата ще е напълно безплатна за хората, а това е част от политиките за подобряване на качеството на въздуха. Приемът на документи ще бъде обявен до края на годината, а финансирането ще бъде осигурено чрез проект на общината по ОП „Околна среда“.

И в момента във Велико Търново се реализира аналогичен проект за смяна на старите замърсяващи печки, но с финансиране по програма Life на ЕС. Приемът на документи продължава до края на юли. По този проект са обхванати жилища в широкия център, Стария град, кв. „Асенов“, кв. „Варуша“, районите около ПМГ „Васил Друмев“, стадион „Ивайло“, Езикова гимназия, ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, ПГСАГ „Ангел Попов“, ОУ „Петко Р. Славейков“, парк „Марно поле“.

One thought on “Заменят старите печки на 4500 семейства с нови отоплителни уреди

  • 03.07.2021 в 11:57
    Permalink

    Зимата вечер след 20 часа като минавам от Царевец към Асенова махала едвам оцелявам докато стигна до вкъщи.Такава смръдня от печките,че трябва да си с противогаз!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.