Две дози от която и да е от европейските ваксини изглежда предпазват от варианта Делта

Две дози от ваксина срещу Ковид-19 изглежда предпазват от много заразния вариант Делта, съобщи Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), цитирана от АФП.
„Появяващи се данни от конкретни доказателства показват, че две дози ваксина предпазват срещу варианта Делта – каза Марко кавалери, който отговаря за ваксинационната стратегия в ЕМА.
Случаите на Ковид-19 започнаха да се увеличават в Европа от миналата седмица, след като два месеца и половина намаляваха. Това съобщи европейският клон на СЗО на фона на нарастващите заразени с варианта Делта.
„Понастоящем изглежда, че и четирите ваксини одобрени в Европейския съюз, предпазват срещу всички щамове, разпространени в Европа, включително и варианта Делта“.
Лабораторни изследвания показаха, че предизвиканите от ваксините антитела са способни да неутрализират варианта Делта. „Новините са много успокояващи“, каза Кавалери.
ЕМА е одобрила четири ваксини за използване в ЕС – „Пфайзер/Бионтех“, „Модерна“, „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“.
Световната здравна организация обяви днес, че новият коронавирус отново настъпва в Европа и предупреди за опасността от нова вълна на пандемията заради варианта Делта. Очакванията са до август той да стане доминиращ на Стария континент.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *