Забава и знание

При хората със съдови заболявания студеният душ през лятото може да доведе до инсулт

Редовното прилагане на контрастни душове тренира сърдечно-съдовата система, но студената вода може да предизвика при хората със сърдечни и съдови заболявания рязък спазъм, който да причини сърдечен пристъп или инсулт, съобщи ТАСС.
Агенцията цитира мнението на кардиоложката и доцент в катедрата по болнична терапия на Руския национален изследователски медицински университет „Пирогов“ Мария Беневская.
„При редовното използване на контрастен душ с времето сърдечно-съдовата система се тренира – под въздействието на студената вода повърхностните съдове се свиват, за да защитят организма от загуба на топлина. При топлата пък се получава обратното – разширение на съдовете, близки до повърхността на тялото, което позволява да се избегне прегряването. При хората със заболявания на сърдечно-съдовата система резкият спазъм на съдовете при действието на студената вода може да причини сърдечен пристъп или инсулт“, каза тя, цитирана от пресслужбата на университета.
Беневская отбеляза, че към контрастния душ трябва да се привиква, както към всяка друга физическа тренировка – постепенно, с малки разлики в температурата и за кратки интервали. За горещото време се препоръчва хладка, но не и ледена вода дори за здрави хора.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *