COVID-19 по света

Устройство с лазерни лъчи убива новия коронавирус във въздуха

Изследователски научен център, подкрепен от ООН, обедини усилия с италианска технологична компания за проучване дали е възможно лазерни лъчи да унищожават частиците на новия коронавирус във въздуха и така да правят безопасен престоя в затворени помещения, съобщи Ройтерс.
Международният център за генно инженерство и биотехнологии в Триест, Италия и компания „Елтех Кей-Лейзър“ установяват партньорство миналата година, когато Ковид-19 бушува в страната.
Те създават устройство, чрез което въздухът преминава през стерилизираща камера с лазерен филтър, който пулверизира вирусите и бактериите.
„Мислех си, че това с лазерите е повече работа за шамани, отколкото за лекари, но трябваше да променя мнението си. Устройството се оказа способно да убива вирусите за по-малко от 50 милисекунди“, каза Серена Закиня, ръководител на звено по сърдечно-съдова биология в изследователския център.
Някои експерти изразяват тревога и са скептични към използването на лазер в борбата срещу вируса. Изследване, публикувано в сп. „Джърнъл ъв фотокемистри енд фотобайолъджи“ през ноември 2020 г. посочва потенциални рискове от онкологични заболявания, както и високата цена на подобни устройства.
Закиня и ръководството на компанията за лазерни устройства отхвърлят тревогите за здравни рискове, като подчертават, че лазерът от устройството не влиза в контакт с човешката кожа.
Апаратът обаче не елиминира напълно вирусите и бактериите, когато те попаднат от въздуха върху повърхности и на пода. Устройството не предотвратява и заразяването, когато някой болен кихне или се изкашля в близост до друг човек.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *