Балетът „Спящата красавица“ постави началото на богатия културен афиш на „Сцена на вековете“ 2021

Държавна опера Стара Загора откри шестото издание на летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2021.

С грандиозния спектакъл балет „Спящата красавица“ на хълма Царевец бе открито официално в събота шестото издание на престижния фестивал, който е и една от емблемите на Велико Търново. „Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски, и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар. Наред с балетните шедьоври на великия композитор „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката” „Спящата красавица” присъства задължително в репертоара на всеки авторитетен световен театър. Поставен през 1890 година за първи път на сцената на Мариинския театър – Санкт Петербург, до днес това заглавие е сред най-любимите на малки и големи балети. Приказката на Шарл Перо, представена чрез езика на танца, увлича с великолепната си музика, виртуозност на танца, както и с многообразието от приказни персонажи, което освен танцовото предизвикателство предлага и ярки актьорски изяви.

„Приветствам ви с добре дошли в двореца на българските царе на крепостта Царевец, в едно от най-престижните събития в областта на културата в България. Домакин и организатор на фестивала е Община Велико Търново в партньорство с Регионалния исторически музей и Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. За нас е особена чест и признание, че музикалният форум е отличен за поредна година с престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“, каза по време на откриването маестро Владимир Бошнаков от Старозагорската опера.

Следващият участник от програмата „Сцена на вековете“ е Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново. На 16 юли артистите ще се представят с Вердиевата „Травиата“.

Сн. „Сцена на вековете“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.