Да правиш туризъм на инат!

Туризъм във Велико Търново се развива въпреки, а не благодарение на усилията на местната власт да подпомогне този така важен за малкия и средния бизнес в града отрасъл. Около тази теза се обединиха участниците в дискусията на тема „Велико Търново като печеливш туристически център на Европа, или как по-ефективно да използваме културно-историческото наследство за развитие на сектора туризъм и разкриване на работни места в региона”. Водещи бяха евродепутатът Цветелина Пенкова и водачът на листата на „БСП за България” във Великотърновска област Явор Божанков. Дискусията е част от Конференцията за бъдещето на Европа на ЕС.

„Велико Търново! Красиви гледки, туристи и жизнени хора ни посрещнаха в старата столица на България, където измина още един ден от кампанията.

Малко преди началото на събитието се разходихме с Явор Божанков – водача на листата във Велико Търново на коалиция „БСП за България“, из старите улици на града и посетихме галерия “Панев”. Срещата ни с Христо Панев, картините, които рисуват той и цялото му семейство, беше вдъхновяваща!

Заедно с МО в БСП – Велико Търново и Явор Божанков дискутирахме развитието на Търново като печеливш туристически център на Европа и политиките на Европейски съюз за популяризиране и защитаване на културното наследство, историческото развитие, толериране на творчеството и повече подкрепа за артистите. В тази посока е насочена програма „Творческа Европа“ и има за цел да подпомогне по-нататъшното развитие на европейската култура и идентичност.

Енергията, с която младите граждани се включваха, даваха идеи и споделяха проблемите на региона, ни даде надежда, че историята и културата ни ще бъде предавана на поколенията и никога няма да бъде забравена!

Благодарим на домакините от Младежкото обединение на БСП – гр. Велико Търново, и на всички гости на „Когато младите говорят…#EUphoria”. Това разказа за срещата Цветелина Пенкова.

Явор Божанков говори от позицията на млад човек, който от година опитва да развива малък туристически бизнес в града. Той разграничи 3 основни проблема, с които се е сблъскал.

Регулацията: младите хора, дръзнали да предлагат туристически продукт в апартамент, който са наследили, купили с кредит или наели, трябва да плащат 7 пъти по-висока такса смет от обикновено домакинство, при положение че тяхното жилище за краткосрочен наем няма как да генерира по-голямо количество боклук от съседите. От 3 до 5 пъти по-висока е входната такса за такива апартаменти. „Убиват младежката инициатива с регулации!”, категоричен беше Божанков.

Инфраструктурата е другият тежък проблем, върху който той постави акцент.

Третият е във факта, че в Търново отсядат само транзитни туристи, които остават само за 1 нощ (най-често румънци, пътуващи от и за Гърция). Тези хора „помпят” космическата бройка за туристопоток, разпространявана от общината, но не носят почти нищо на икономиката в града – не посещават туристически атракции, нито заведения, не пазаруват в местните магазини.

„А и какво биха могли да посетят, ако вече веднъж са ходили на Царевец? Там нищо не се е променило вече поне 30 г. Няма нова експозиция, нови атракции. В града няма и фестивал на европейско ниво, който да привлича чужди туристи за по-дълъг престой. Защо на Трапезица, например, не бъде направен такъв?”, пита Божанков. Той даде за пример успешния пловдивски проект „Картала”, който е станал такъв след мощна общинска подкрепа за младите предприемачи, които в продължение на година не са плащали наем. „Община Велико Търново тотално е проспала този модел”, обобщи Явор Божанков.

Участниците в дискусията очертаха няколко основни проблема пред светлото туристическо бъдеще на старата столица:

  • Рушащото се културно-историческо наследство въпреки законовите инструменти, с които общината разполага да ремонтира вместо собствениците.
  • И тежките проблеми с инфраструктурата.
  • Както и нищожното финансиране от страна на държавата за нови археологически проучвания.
  • – И още – липсата на уникален туристически продукт. Както и на визия за развитието на туризма в града и региона.

България е на 3-то място в Европа по брой регистрирани паметници на културно-историческото наследство след Италия и Гърция, припомни проф. Антоанета Анчева, която е трета в листата на „БСП за България”. Както и това, че във Великотърновска духовна околия има 54 действащи храма и 10 манастира. Въпреки това според нея липсват предложения за разнообразно културно съдържание, адресирано към различни обществени групи. Като ученическите екскурзии например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.