Да правиш туризъм на инат!

Туризъм във Велико Търново се развива въпреки, а не благодарение на усилията на местната власт да подпомогне този така важен за малкия и средния бизнес в града отрасъл. Около тази теза се обединиха участниците в дискусията на тема „Велико Търново като печеливш туристически център на Европа, или как по-ефективно да използваме културно-историческото наследство за развитие на сектора туризъм и разкриване на работни места в региона”. Водещи бяха евродепутатът Цветелина Пенкова и водачът на листата на „БСП за България” във Великотърновска област Явор Божанков. Дискусията е част от Конференцията за бъдещето на Европа на ЕС.

„Велико Търново! Красиви гледки, туристи и жизнени хора ни посрещнаха в старата столица на България, където измина още един ден от кампанията.

Малко преди началото на събитието се разходихме с Явор Божанков – водача на листата във Велико Търново на коалиция „БСП за България“, из старите улици на града и посетихме галерия “Панев”. Срещата ни с Христо Панев, картините, които рисуват той и цялото му семейство, беше вдъхновяваща!

Заедно с МО в БСП – Велико Търново и Явор Божанков дискутирахме развитието на Търново като печеливш туристически център на Европа и политиките на Европейски съюз за популяризиране и защитаване на културното наследство, историческото развитие, толериране на творчеството и повече подкрепа за артистите. В тази посока е насочена програма „Творческа Европа“ и има за цел да подпомогне по-нататъшното развитие на европейската култура и идентичност.

Енергията, с която младите граждани се включваха, даваха идеи и споделяха проблемите на региона, ни даде надежда, че историята и културата ни ще бъде предавана на поколенията и никога няма да бъде забравена!

Благодарим на домакините от Младежкото обединение на БСП – гр. Велико Търново, и на всички гости на „Когато младите говорят…#EUphoria”. Това разказа за срещата Цветелина Пенкова.

Явор Божанков говори от позицията на млад човек, който от година опитва да развива малък туристически бизнес в града. Той разграничи 3 основни проблема, с които се е сблъскал.

Регулацията: младите хора, дръзнали да предлагат туристически продукт в апартамент, който са наследили, купили с кредит или наели, трябва да плащат 7 пъти по-висока такса смет от обикновено домакинство, при положение че тяхното жилище за краткосрочен наем няма как да генерира по-голямо количество боклук от съседите. От 3 до 5 пъти по-висока е входната такса за такива апартаменти. „Убиват младежката инициатива с регулации!”, категоричен беше Божанков.

Инфраструктурата е другият тежък проблем, върху който той постави акцент.

Третият е във факта, че в Търново отсядат само транзитни туристи, които остават само за 1 нощ (най-често румънци, пътуващи от и за Гърция). Тези хора „помпят” космическата бройка за туристопоток, разпространявана от общината, но не носят почти нищо на икономиката в града – не посещават туристически атракции, нито заведения, не пазаруват в местните магазини.

„А и какво биха могли да посетят, ако вече веднъж са ходили на Царевец? Там нищо не се е променило вече поне 30 г. Няма нова експозиция, нови атракции. В града няма и фестивал на европейско ниво, който да привлича чужди туристи за по-дълъг престой. Защо на Трапезица, например, не бъде направен такъв?”, пита Божанков. Той даде за пример успешния пловдивски проект „Картала”, който е станал такъв след мощна общинска подкрепа за младите предприемачи, които в продължение на година не са плащали наем. „Община Велико Търново тотално е проспала този модел”, обобщи Явор Божанков.

Участниците в дискусията очертаха няколко основни проблема пред светлото туристическо бъдеще на старата столица:

  • Рушащото се културно-историческо наследство въпреки законовите инструменти, с които общината разполага да ремонтира вместо собствениците.
  • И тежките проблеми с инфраструктурата.
  • Както и нищожното финансиране от страна на държавата за нови археологически проучвания.
  • – И още – липсата на уникален туристически продукт. Както и на визия за развитието на туризма в града и региона.

България е на 3-то място в Европа по брой регистрирани паметници на културно-историческото наследство след Италия и Гърция, припомни проф. Антоанета Анчева, която е трета в листата на „БСП за България”. Както и това, че във Великотърновска духовна околия има 54 действащи храма и 10 манастира. Въпреки това според нея липсват предложения за разнообразно културно съдържание, адресирано към различни обществени групи. Като ученическите екскурзии например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *