Забава и знание

Изваждането на мъдреците може да подобри вкусовите възприятия

Изваждането на мъдреците може да подобри вкусовите възприятия десетилетия след интервенцията, съобщи изданието „МедикалЕкспрес“, като цитира проучване на учени от университета на Пенсилвания.
В изследването са участвали 1255 души, като 891 от тях са били с отстранени мъдреци. Тествани били вкусовите им възприятия чрез пет различни концентрации на захароза, натриев хлорид, лимонена киселина и кофеин. Те трябвало да отпият от всеки разтвор, да се жабуркат с него и да го изплюят, а след това да посочат какъв вкус са усетили – сладък, солен, кисел или горчив.
Оказало се, че при всеки от четирите разтвора вкусовите възприятия на хората с извадени мъдреци били по-силни от тези на контролната група. Установено е също, че това е по-изразено при жените.
Заключението на учените е, че хората, чиито мъдреци са извадени преди по-дълго време, изпитват подобрение с между 3% до 10% при вкусовите възприятия.
„Това проучване ни показва, че вкусовите възприятия могат леко да се подобрят в периода между интервенцията и до 20 години след нея. Това е изненадваща, но впечатляваща констатация, която трябва да бъде по-добре разбрана“, казва Ричард Доти от университета на Пенсилвания, който е ръководи проучването.
Данните от изследването са публикувани в изданието „Кемикъл сайънс“.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *