Кметът на община Г. Оряховица инж. Добромир Добрев след „скандалния запис“: „Поискали сме 400 хил. санкции за фирмата, която забави проекта с година“

През миналата седмица в няколко онлайн медии се появи информация за „скандален запис“ с представители на администрацията на Община Г. Оряховица, интерпретиран в заглавие като „ Кмет на ГЕРБ е заподозрян в схема за кражба от саниране с голям бизнесмен и бивш депутат от ДПС“. Темата бе широко дискутирана в региона и предизвика моментална реакция от страна на инж. Добромир Добрев.

 

След проведена обществена поръчка ДЗЗД „Раховец 66“ – гр. Велико Търново, е избрано за изпълнител на саниране на блока на ул. „Юрий Гагарин“ N 35 в Горна Оряховица. В процеса на работа фирмата среща трудности и това води до забавяне на строителството. Съгласно договора дейно участие при строителството и при оформяне на актовете взема Сдружението на етажната собственост на блока.

До общината са подавани много сигнали от живущите в блока срещу фирмата изпълнител. Съзнавайки забавянето си, изпълнителят отказва да подпише документа за започване на работа – акт 11, както и да участва при отчитането на документацията по проекта.

Поради възникналите проблеми са проведени много срещи с живущите в блока, на които те са поставили въпроси и са изразили притесненията си от създадените неудобства от фирмата изпълнител. В резултат на това са проведени разговори с изпълнителя, за да се намери оптимално решение за по-бързо приключване на санирането преди предстоящия зимен сезон.

Предполагаме, че при тези срещи са направени записи, които впоследствие са манипулирани и е сглобен записът, публикуван на страницата frognews.bg.

Кметът на общината и общинското ръководство никога не биха допуснали, а още по-малко предложили да се оформят документи със стара дата. Това се доказва и от факта, че общинското ръководство е изпратило уведомително писмо до Българската банка за развитие за налагане на санкция на фирмата за забавяне на изпълнението в размер на 400 003.20 лв.

Общината е констатирала просрочване на срока за изпълнение с повече от 1 година, а именно 376 календарни дни. Това е отразено във всички съставени документи, изискващи се по Наредба N 3 за съставяне на актове и протоколи по време на строителството.

Всички изпълнени строително-ремонтни работи са приети и от представител на Сдружението на етажната собственост. Предвид това е абсолютна неистина, че е платено повече, отколкото е изпълнено, още повече че разплащането за извършените строителни работи не се извършва от общината, а от Българската банка за развитие.

Тези факти и обстоятелства са известни на Българската банка за развитие, както и на участващите фирми още от лятото на 2019 г. Те не са тайна и са коментирани и с гражданите, живущи в болка.

Всичко изложено дотук води до извода, че публикуването на тази неточна и манипулирана информация цели компрометирането на авторитета на кмета на общината инж. Добромир Добрев, на общинското ръководство и на партия ГЕРБ преди предстоящите парламентарни избори.

Инж. Добромир Добрев

Кмет на община Горна Оряховица

One thought on “Кметът на община Г. Оряховица инж. Добромир Добрев след „скандалния запис“: „Поискали сме 400 хил. санкции за фирмата, която забави проекта с година“

  • 07.07.2021 в 9:49
    Permalink

    Да каже за дърводобивната му фирма и раздаването на пари от там

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *