Водещи новиниОбществоПавликени

С инвестиция от 1,5 млн. обновиха 137-годишното читалище на Павликени

НЧ „Братство-1884“ вече посреща културни събития

 

ОБНОВЕНАТА СГРАДА НА НЧ „БРАТСТВО-1884“ БЕШЕ ОТКРИТА В ПАВЛИКЕНИ. 1,5 МЛН. ЛВ. СА ИНВЕСТИРАНИ В РЕКОНСТРУКЦИЯТА И ВЪВЕЖДАНЕТО НА МЕРКИ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ В СГРАДАТА, за да посреща тя още повече културни събития, още повече гостуващи артисти и да осигури по-комфортна среда, в която жителите на Павликени да се занимават с изкуства.

С прерязване на лента започна официалната церемония за откриване на обновената сграда на Народно читалище „Братство-1884“. Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, секретарят на читалището Петър Петров и представителят на фирмата изпълнител Калин Манолов откриха сградата.

Проектът за ремонт на читалищната сграда стана възможен благодарение на финансиране от държавния бюджет. Министерският съвет обърна внимание на настояването на кмета на община Павликени и отпусна близо 1,5 млн. лева.

Благодарение на тези средства цялата сграда на културната институция и съоръженията в нея са обновени. Монтирани са нови, комфортни седалки в салона и на балкона. Освен реконструкция са извършени още и саниране и газификация на сградата. Подменена е старата дървена дограма със система от PVC профили и стъклопакет; топлоизолирани са външните стени и покривът. На покрива е монтирана специална мембрана и са поставени нови ламаринени обшивки.

Вътрешните ремонти включват: основен ремонт на голямата зала и сцената, където са поставени нови подови настилки, боядисани са стени и тавани, монтирани са ново оборудване, озвучаване и театрално осветление. Основно са обновени помещенията на библиотеките, репетиционните зали и кабинетите. Във всички помещения на сградата са монтирани осветителни тела с енергоспестяващи крушки. За комфорта и вентилиране на въздуха в салона е монтирана нова климатична инсталация. За подобряване достъпността на средата е изграден адаптиран санитарен възел за хора с увреждания.

Най-големият досегашен проблем с липсата на отопление е разрешен с изпълнение на нова отоплителна система и нов газов котел.

„След редица подобрения, които извършихме в годините на моите три мандата, дойде време и да завършим основната си цел – да издигнем комфорта в сградата на едно по-високо ниво. Досега тя не можеше да посреща културни събития в студените месеци – сега това вече е възможно“, каза в официалното си слово кметът инж. Емануил Манолов и пожела разнообразна културна дейност да кипи в салона, репетиционните зали и изложбените пространства в сградата на читалището.

На добър час на читалището пожела и председателят на Общински съвет Павликени Христо Кавалски. Той сподели, че трудовият му път е започнал в читалището преди 14 години и подари статуетка на бухал – символ на мъдростта, на колектива на културната институция.

Приветствие отправи и секретарят на НЧ „Братство-1884“ Петър Петров. Той благодари на всички, които участваха в изпълнението на проекта.

Строително-монтажните дейности по проекта извърши фирма „Еко Традекс Груп“ АД, Хасково, с управител Величко Минев.

Сн. Владимир ПЕНЧЕВ

One thought on “С инвестиция от 1,5 млн. обновиха 137-годишното читалище на Павликени

  • Честито на Павликенци и адмирации, както към упоритостта на общинското ръководство ръководено от Кмета Емануил Манолов, така и на правителството на Г-н Бойко Борисов.
    Пожелавам жива и ползотворна читалищна дейност. Салона да отеснее от жадна за духовност и култура публика.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *