Малчугани ще помагат в библиотеката на читалище „Надежда – 1869”

Всички желаещи деца ще могат да се потопят в тайните на библиотекарската професия това лято

 

Традиционната вече инициатива „Помощник на библиотекаря“ се провежда за пети пореден път и това лято в библиотеката на читалище „Надежда – 1869“ във Велико Търново. Идеята за нетрадиционните занимания на децата е на библиотекарката Бисера Дживодерова.

„Тук отново могат да идват в свободното си време когато и колкото желаят ученици до VII клас. Те ще се учат как се подреждат книгите, кои са основните раздели в библиотеката. Ще правят езикови упражнения, театър на маса, ще пишат съчинения, ще изработват разделители за книги и ще четат в определеното за това време“, сподели библиотекарят Бисера Дживодерова.

Малките й помощници ще подреждат книги, ще обслужват читатели, ще участват във всички дейности на библиотекарите. Освен това всяка седмица ще правят по един клип за библиотеката и ще го качват във Фейсбук страницата на читалище „Надежда“.

В края на лятото малките библиотекари ще трябва да напишат и съчинение на тема „Моето лято в библиотеката на читалище „Надежда“. Идеята е текстовете на учениците да останат като архив в читалнята и като история на инициативата.

Повече от 120 момичета и момчета са участвали в предишните издания на инициативата, припомня Бисера Дживодерова. Тогава тя е занимавала малките си помощници с творческо писане и театър на маса, разказвала им е за български поети и писатели, за известни чужди автори, дори успя да ги вдъхнови да създадат своя книга игра.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *