Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Най-големия римски боен лагер по поречието на Долни Дунав откриха край Свищов

Българо-полски екипи от археолози проучват военни складове и обсадни машини на 21 века

 

Във военен лагер на римската империя от 48 г. след новата ера работят археолози от Полша и България край Свищов. В ранновизантийското селище Нове са разкрити останки от цял епископски комплекс с площ 6500 квадратни метра, включващ две базилики, жилищни и стопански сгради. Българо-полското сътрудничество в Нове продължава повече от 60 години. Проучванията на обекта изискват упорита и търпелива работа, прецизност при разкопките и много знания. През всичките 60 години археолозите от българския и полския екип сантиметър по сантиметър изследват пластовете, понякога с дълбочина над 5 м, за да бъде написана историята на този най-известен по Долния Дунав римски лагер. В екипа през годините от българска страна винаги са участвали археолози от Национален археологически институт с музей при БАН, Регионален исторически музей във Велико Търново и Исторически музей Свищов. Полските археолози са от двата най-известни университети в Полша – във Варшава и Познан, които са с традиции в областта на археологията.

Запазените колонки от подовото отопление в резиденцията.

ТАЗИ СЕДМИЦА ЗАПОЧВА АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯТ СЕЗОН В РИМСКИЯ ЛЕГИОНЕН ЛАГЕР И ОТНОВО СИ СЪТРУДНИЧАТ ЕКИПИ АРХЕОЛОЗИ ОТ ПОЛША И БЪЛГАРИЯ. През сезона поляците ще проучват представителна сграда край епископския комплекс, военно-укрепителната система и няколко постройки в централната част на лагера. Полските археолози са от Познански университет „Адам Мицкевич“ с ръководител д-р Елена Кленина и консултант д-р Анджей Биернацки. Те ще провеждат своите изследвания и разкопки в открития западно от голямата епископска базилика склад за оръжия и обсадни машини. Българската част от експедицията е с ръководител Д-р Марин Маринов от Градския исторически музей в Свищов и консултант доц. д-р Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Те работят в сектора западно от западната порта, където се намират останките от римска резиденция и ранновизантийска базилика.

„Целта на разкопките тази година е проучването на южната част на римската резиденция и на

Голямата епископска базилика, разкрита от познанския екип.

западната част на централния кораб на базиликата. Очакваме да бъдат разкрити нови гробове от времето на Теодорих Велики, разположени върху вилата и под останките на базиликата. Ние работим по одобрен от Министерството на културата проект на музея в Свищов. Екипът ни се състои от 10 работници, поляците са повече, но и тяхното финансиране е по-голямо“, разказа ръководителят на българския екип д-р Марин Маринов.

Предвиждат се и консервационни дейности, които да запазят откритите досега останки от подово отопление, басейните с тухлена настилка в централната част на комплекса, както и укрепването на зидове от различните строителни периоди.

Нове съществува повече от шест века. Създаден е като лагер на VIII Августов легион в средата на I в. сл. Хр., а към края на същия век тук е настанен I Италийски легион, който остава на това място чак до началото на V век. Постепенно лагерът се превръща в градски и епископски център и животът в него продължава до началото на VII век, когато мястото замира по време на многобройните нападения на славяни и авари.

Дияна ГАНЕВА

Снимки: Марин МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *