Проф. Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“: „Държавата трябва да промени подхода си срещу пандемията“

Имунологът е категоричен, че бавният темп на ваксинация няма да доведе до трета COVID вълна

 

ПРОФ. АНДРЕЙ ЧОРБАНОВ Е ВОДАЧ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ЛИСТА НА „ИМА ТАКЪВ НАРОД“. Той е имунолог и ръководител на Департамента по имунология в Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН. Медицинският учен бе депутат от 45-ото народно събрание, излъчен от партията на Слави Трифонов и един от най-изявените критици на противоепидемичните мерки, които държавата приложи след настъпването на коронавируса у нас. Проф. Чорбанов присъства на експертна среща дискусия във Велико Търново заедно с колегите си от политическата формация и сподели пред „Борба“ вижданията си относно управлението на здравната криза и необходимите реформи в сферата на здравеопазването.

 

Проф. Чорбанов, като водач на листата за 4 МИР, запознахте ли се със спецификата на региона и проблемите на местното население?

– Обиколихме много от населените места и гостувахме в редица предприятия. Разговаряхме както с бизнесмени и мениджъри, така и със симпатизанти и случайни хора, които спираха на улицата и споделяха какво ги притеснява и следва да се промени. Смятам, че имаме доста сериозен поглед върху спецификите на живота на хората тук. Разбира се, аз не живея във Велико Търново, но нашите структури в областта са изключително активни, за което съм много благодарен. Всекидневно обменяме информация и съм запознат с всичко. Като проблеми, които мога да изтъкна – най-вече неработеща администрация и твърде много конюнктурни неща, които пречат на нормалния живот на населението. Бизнесът споделя за натиск, който му е упражняван във времето. Искаме да променим точни тези практики – да не бъде зависимо производството от каквито и да е партийни специфики и да направим в парламента такива закони, които да са приложими в ежедневието.

Каква оценка давате на служебното правителство и как се справя то със здравната криза?

– Служебното правителство заслужава похвала за това, че направи много усилия. Не възприе тактиката да бъде автоматичен бутон, да кара на автопилот, между правителствата, а направи много активности с цел да променя курса към по-добро. Обществото искаше да се промени всичко това и относно здравеопазването смея да кажа, че намериха доста неработещи структури и ги показаха. Трябваше да знае защо здравната система не работи и къде са проблемите – в болниците, в доболничната помощ, защо не работи Спешна помощ, защо нямаме медицински хеликоптери, защо едни частни болници изкарват милиони, а други държавни болници трупат дългове. Относно пандемията – здравният министър не чу в пълна степен исканията да се махнат всички мерки, като доводът на властта е, че у нас мерките са най-либерални. Действително е така, в сравнение с всички европейски държави нямаме много ограничения, но има причина за това – ние имаме изключително малко болни. В последните дни са едва 20 – 30 диагностицирани. Това не предполага опасност от бързо и бурно разпространение на болестта, особено в това топло време и свръхмощни слънчеви изригвания, в ситуацията, в която UV лъчите са толкова силни, сега е най-безвредното време за разпространение на такъв тип вируси.

– Алармират, че бавният темп на ваксинация създава риск от нова вълна на инфекцията – очаквате ли ситуацията да ескалира?

– С това няма да се съглася. Не смятам, че трябва всички да бъдат ваксинирани. Аз съм ваксинолог, човек, който ръководи група, разработваща ваксини. Трябва да се знае, че всяка една ваксина си има своята прицелна група – за деца, за възрастни и т.н. Този тип ваксина би следвало да бъде за хора в рискови групи, които се чувстват застрашени и не биха могли да понесат разболяване от вируса. Тоест хора над 65 години, такива с тежки хронични заболявания и със свръхтегло, защото това предполага много сериозно протичане на вируса. Многото килограми са не е просто чисто физически проблем, а постоянно състояние на възпаление. Всеки един гражданин следва да има право на избор и да носи отговорност, ако не желае да се ваксинира – да не бъде плашен какво ще му се случи.

– Сгреши ли държавата, че осигури толкова много ваксини?

– Избор трябваше да има, но закупуването на такива колосални количества беше безсмислено. Беше важно да има ваксини за тези, които много искаха да се имунизират в ранните месеци, когато ваксини не достигаха, джипита се биеха за количества и уплашени млади хора от медийни пропаганди се трупаха масово. Ясно беше, че като цяло обществото е скептично, никога държавата и хората в нея не са искали да бъдат имунизирани – всички проучвания сочеха, че нито смъртта, която следва всяка една пандемия, нито заболяванията можеха да накарат хората да избягат от предубеждението, че нещо не е както трябва. А иначе държави, които се хвалеха, че са най-напреднали с ваксинацията, отново върнаха мерките, плашейки се от следващия пореден щам. Безумно е имунизираните отново да бъдат в локдаун.

– Ще се наложи ли имунизираните да си поставят трета доза при евентуална мутация на вируса през есента?

– Ако аз съм производител на ваксини, ще препоръчвам и пета, и шеста доза. Ако ваксината работи – вирусът бива разпознаван на много места от имунната система. Това, че има мутация, го прави повече или по-малко заразен, но не прави ваксината безполезна. Тя е безполезна, ако по принцип работи слабо, а за тези ваксини все още се спори колко са ефикасни.

– Ако „Има такъв народ“ спечели първа позиция на изборите, каква политика ще предприеме по отношение на пандемията?

– Изключително силно се надявам да имаме първата позиция, но тя сама по себе си не е достатъчна. Трябва да имаме максимално представителство във властта, ще положим много усилия за сформиране на правителство и имаме волята за реализиране на промяна. Смятам, че нашите мерки ще променят много курса на страната спрямо пандемията. Ако зависи от мен, още утре щях да махна маските поне за летния сезон навсякъде, защото смея да твърдя, че в тази ситуация няма смисъл от тях. Бяхме свидетели на мерки, които са извън абсурдното – те са безумни, като се започне от затварянето на парковете и градинките, говореше се как вирусът живее няколко дни върху пейките, дръжките. Огромна част от българите се срещнаха с вируса и въпреки това имахме сравнително малък процент болни, но за сметка на това трябва да се обясни защо смъртността беше висока. По-скоро заради липса на терапия на много места в страната, където няма специализирана болница, липсата на специализирана помощ по отношение на съпътстващи заболявания и т.н.

– Готов ли сте да поемете поста здравен министър?

– Аз здравен министър няма да бъда. Здравният министър трябва да е човек мениджър. Не е задължително той да е перфектният лекар или специалист в областта на медицината. Трябва да знае как да управлява тези огромни структури, които са под шапката на ведомството, как да борави със Здравната каса, пациентските организации и други, а това е доста различно от моята експертност.

– Ще се превърне ли коронавирусът в обичайно заболяване, което всяка година ще ни атакува като грипа?

– Мисля, че да. А мутациите се получават, защото оставихме вируса година и половина да обикаля по света. Опитахме да го възпрем с едни неефективни мерки. Ваксинацията като мярка винаги пък е била ефективна, когато няма пандемия и не се прави по време на пандемия. Имунизацията способства и е основен фактор за вирусната мутация. Тогава вирусът опитва да заобиколи и да избегне тази защита и това е факт, който едва ли някой в сферата на науката може да отрече. Но правителствата не се съобразиха и не трябва да се учудваме, че тепърва ще се появяват нови и нови щамове.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.