Спектакълът „Животът – това са две жени“ на великотърновския театър е селектиран за участие в световен фестивал в Русия

Обичаната пиеса „Животът – това са две жени“ на Стефан Цанев, поставена от МДТ „Константин Кисимов“, ще бъде представена на сцената на Международния театрален фестивал на камерните спектакли „Северни срещи“ в края на октомври в руския град Нижневартовск. За участие във фестивалната програма на престижния форум са избрани постановки на театрални трупи от цял свят.

Постановката провокира към размисъл за прошката, за трудните решения и трудния избор, за живота с цялото му многообразие и липсата на рецепта как да го живеем.

Пиесата на Стефан Цанев е създадена преди повече от 20 години, но въпреки това продължава да бъде актуална и до днес. Новият прочит на „Животът – това са две жени“ е с гост-режисьор Невена Митева. Ролите в спектакъла изпълняват Силвия Шекилова, Стоян Борисов и Стефка Златкова. По музиката работи Петър Анастасчев, а сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова. Спектакълът засяга конкретната проблематика за напрегнатите и комични отношения между свекърва и бъдеща снаха. За ценностите на обикновената жена от село, почитаща традициите, срещу тези на една млада дама, обиколила света и получила вниманието на мъжете. Противопоставянето на младото и старото поколение. По думите на режисьора текстът предлага различни прочити и интерпретации.

В средата на юни спектакълът на великотърновските артисти спечели бурните овации и на софийската публика, когато гостува на сцената на „Нов театър“ – НДК в София. Сред зрителите на представлението бяха режисьорите Димитър Шарков и Бойко Илиев, председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и други именити гости.

„Това ни дава самочувствие, че можем достойно да представим продукцията на великотърновския театър и извън пределите на България“, сподели режисьорът на пиесата Невена Митева.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *