Единствената у нас кухня майка за ученици осигурява топъл обяд за 1500 деца

Община Велико Търново я поддържа със 165 000 лева годишно

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОДДЪРЖА ЕДИНСТВЕНАТА В СТРАНАТА КУХНЯ МАЙКА, КОЯТО ОСИГУРЯВА УЧЕНИЧЕСКОТО ХРАНЕНЕ. След като преди години било закрито Общинското предприятие „Столове“, в СУ „Патриарх Евтимий“ запазили кухненския блок, където в момента се готви храна за 12 школа в областния град, както и за учениците в селищата Килифарево, Дебелец, Ресен и Самоводене. Всеки ден се приготвят по 1500 порции вкусни порции.

„Кухнята майка има добро оборудване и нови съдове, готви се на газ, персоналът е от млади хора, които приготвят ястията по съвременните изисквания за здравословно хранене“, обясни Пенка Игнатова, директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ към Община Велико Търново.

Тя поясни, че за децата е осигурено тристепенно меню с месо за 1,80 лева и без месо за 1,40 лева. Всички режийни разноски – ток, вода, заплати и др., се поемат от общинския бюджет и възлизат на над 165 000 лева годишно.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов обяви пред директори на училища и учители, че се обмисля кухнята майка да бъде преместена в СУ „Владимир Комаров“, където по мащабен проект е изграден и модерен кухненски блок със съвременно оборудване. Там ще се приготвя и храна за детските градини, вместо да се подменят уредите на отделните забавачки.

„Идеята ни е да бъде назначен и технолог, който да отговаря за пълноценното хранене на подрастващите в община Велико Търново“, сподели Пенка Игнатова.

Веселина АНГЕЛОВА

One thought on “Единствената у нас кухня майка за ученици осигурява топъл обяд за 1500 деца

  • 07.07.2021 в 10:00
    Permalink

    Пълноценното и здравословно хранене за подрастващите е много важно, но без спорт е почти безмислено. Спортът укрепва най-много здравето на децата, а му се обръща най-малко внимание. Училищните дворове и игрища пустеят, часовете по визическо възпитание са формални, а в повечето детски градини почти не се спортува. Единствения вариант е децата да посещават частни школи, където срещу заплащане получават…илюзия, че спортуват.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.