Инж. Йордан Дончев: „Данъчни облекчения могат да смекчат „токовия” удар за най-бедните“

Инж. Йордан Дончев е на 41 години. Той е едно от новите попълнения сред кандидатите за народни представители на „БСП за България” за Великотърновския избирателен район. В листата е с преференция 115.

Роден е в Горна Оряховица. Живее в Горна Оряховица със съпругата и сина си. Работи в електроснабдително дружество – пак в Горна Оряховица. Магистър е по комуникационна техника и технологии от Русенския университет „Ангел Кънчев”. Синдикален лидер.

Йордан Дончев е член на БСП едва от няколко години. Прегръща лявата идея в най-опозиционните времена на партията, когато голяма част от връстниците му търсят близост с управляващите, за да се уредят с пост, службичка или апетитна обществена поръчка. Той обаче избира да е в опозиция. Защото е убеден, че „корупцията е червеят, който гризе ябълката”. И че това е най-лошото, което може да се случи на една държава. „Ние доказахме в 44-тото и 45-ото народно събрание, че не сме корумпирани, че не се коалираме с други и не правим компромиси за пари и постове. Ние отстояваме нашата си държава!”, категоричен е инж. Дончев.

От 46-ото народно събрание той очаква справедливост и сигурност. За да оцелеят най-уязвимите социални групи при нарастващите цени в България. Според него инфлационният натиск след ковид кризата ще продължи и след поскъпването на тока, водата и газта. Затова трябват спешни мерки за подпомагане на най-слабите: пенсионерите и младите семейства. Тези мерки според него са подробно описани в социалния пакет на „БСП за България” и гарантират намаляване на разходите в домакинствата за сметка на данъчни облекчения, които да компенсират нарастващите цени.

Имаме нужда най-вече от сигурност в ежедневието”, твърди инж. Дончев, и затова отправя призив към своето поколение: „Аз съм на 41 години. Повечето от моите съученици, приятели и познати не живеят в България в момента. Най-вече по икономически причини. Които са следствие на същата тази корупция, която толкова време вече се шири в страната ни, обсебила е ежедневието ни, настанила се е трайно в живота ни. Няма кой друг да свърши нашата работа! На село са останали само възрастни хора. А ние, малцината „емигранти в собствената си държава”, се опитваме да движим икономиката, да се грижим за собствените си родители, за бабите и дядовците си и да дърпаме напред цялата държава”, казва Йордан Дончев.

Друг важен момент за него е зеленото бъдеще на българската икономика. И отговорното използване на природните ресурси. За целта той обръща специално внимание на предложенията, залегнали в управленската платформа на „БСП за България”: – Насърчаване изграждането на възобновяеми енергийни източници с акцент върху потенциала на р. Дунав.

  • Стимулиране разработването и внедряването на технологии, използващи водорода.

  • Нови зелени инвестиции в комплекса „Марица – изток“ и намаляване цената на електроенергията.

  • Развитие на ядрената енергетика като единствения устойчив беземисионен източник на енергия.

  • Превръщането на енергийната ефективност в общонационална задача.

По въпроса за вероятността и възможността за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ Дончев е съгласен с водещите експерти на БСП в тази област: „В ситуацията на обективно наближаващия „енергиен глад“ в региона, който ще последва след закриването на редица енергийни мощности в европейските ни съседи Румъния и Гърция, България е просто длъжна не само да гарантира енергийното си обезпечение, но и да подготви завръщането си като ключов играч на европейския и балканския енергиен пазар чрез изграждането на поне още един ядрен реактор. Дали той следва да бъде изграден като 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, или като 1-ви блок на АЕЦ „Белене“, е въпрос на задълбочен комплексен експертен анализ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.