Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Изложба, посветена на 144 години от освобождението на старата столица, откриват в Регионалната библиотека

В експозицията са включени архивни документи, фотографии и издания

 

На 7 юли от 11.00 часа във фоайето на РБ „Петко Р. Славейков” във Велико Търново ще се открие изложба „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли” по повод 144-годишнината от освобождението на Велико Търново.

Изложбата е посветена на българските опълченци, които взимат участие в Руско-турската освободителна война, а след това се посвещават на военната професия, образувайки ядрото на Българската армия. Офицерите, поставили основите, после виждаме като капитани от Сръбско-българската война, полковници и генерали от Балканските войни и Първата световна война, станали синоним на преклонение, любов и готовност за саможертва към България.

В експозицията са включени архивни документи, фотографии и издания, маркиращи военната кариера и участието във войните за национално обединение на офицери – опълченци в Българското опълчение.

Организатори са дирекция „Държавен военноисторически архив” (ДВИА) – Велико Търново, при Държавна агенция „Архиви”, Национален парк музей „Шипка – Бузлуджа” и РБ „Петко Р. Славейков”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *