Писателят Асен Сираков представи в старата столица книгата си „Във виното е истината“

Луксозното издание е с четири варианта на оформление на корицата, а премиерата бе във Винения дегустационен център на Самоводската чаршия

 

Премиера на книгата „Във виното е истината“ на Асен Сираков се състоя във Велико Търново. Луксозната книжка джобен формат излезе от печат от издателство „Атеа“ през пролетта на миналата година, но заради пандемията първата присъствена премиера се случи в петък в старата столица. Представянето на творбата бе във Винения дегустационен център на Самоводската чаршия. Символичен домакин на събитието бе Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите, на Регионалната лозаро-винарска камара – Мизия, и производствен директор на „Ловико лозари“.

Стоянов поздрави гостите на проявата и подчерта, че трябва доста да се работи за развиване на винената култура у нас, а подобни събития са стъпка към популяризирането на местното винопроизводство и местните брандове.

„Лично мое мнение е, като дългогодишен консуматор и почитател на виното, че много от нашите български вина са с отлични качества и съперничат на световни марки. От издателството сме убедени, че когато обединим усилия с производителите на вино с това наше стойностно издание, популяризирането на родните вина ще стане по-ефективно“, подчерта издателят Делян Илиев.

Асен Сираков припомни, че през годините по различни причини някои от типично българските сортове са били съсипвани или отглеждани локално като мавруда, гъмзата и др., а всъщност имаме вековни традиции в пиенето на вино.

„Ние сме народ, който традиционно е свикнал да пие вино! И тук не става въпрос за салакиевското и парушевско вино на Хаджи Генчо и на Бай Либен, става въпрос за това, че ние сме в състояние да произвеждаме вина от изключително качество и в този смисъл сме също средиземноморска държава! Така че наред с Испания, Южна Франция, Италия, части от Гърция и България е в тази група, където, когато се говори за вино, е само това!

Тази книга не съм я измислил аз, тя е селекция. Това е едно популярно четиво, което да накара хората да си спомнят, да възродят вкуса към виното, да възродят желанието си да пият вино, защото по-големи дарове от меда и гроздето на този свят няма, те са най-големият Божи дар“, сподели още авторът.

Той допълни, че книгата съдържа всичко – и сентенции, и шеги, и полезни съвети – как се пие вино, какво се прави и какво не се прави, включително и желанието на всеки българин сам да си направи.

„Има някои полезни съвети в това отношение, защо не – ако някой иска да се опита да направи, да си направи! Има добри съвети как да се поддържат съдовете чисти, какво да се прави с бъчви, как да се премахва мухъл… И за самото вино – как се консумира. Най-общо: популяризаторска книжка, която няма претенции да отговори на всички въпроси, а единствената й претенция е да се изгълта на един дъх заедно с чаша хубаво вино“, разкри Сираков.

Присъстващите на премиерата по свой вкус избраха от изданието, което се предлага в четири варианта на оформлението на корицата, и получиха автограф от автора. А домакините почерпиха със совиньон блан, розе, гъмза и мерло от местни винарски изби.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *