Румънски и български художници творят за новата художествена галерия в Елена

В Елена започна четиридневен пленер по изобразително изкуство с участието на петима румънски и 15 български художници. Творческото събитие е сред дейностите на съвместния проект „Култура във вечността“ на общините Елена и Меджидия, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 г.“.

Подобни пленери с творчески обмен на идеи и практики си проведоха в двата града и през 2019 г. Тяхната цел е да осигурят трайна устойчивост на резултатите от проекта – насърчаване на културата чрез изкуството и пренасянето й в бъдещите поколения. Модератори на тазгодишния пленер са еленските художници Диана Брешкова и Милчо Бонев. Участниците могат да работят в Общностния център и на открито сред атмосферата на старите възрожденски къщи, църкви и калдъръмени улички.

В края на седмицата пленерът ще завърши с обща изложба на участниците, а всеки един ще дари по една картина за фонда на новата художествена галерия. Тя ще се помещава във възстановеното по проекта изгоряло училище в центъра на Елена, а откриването й предстои в началото на септември. Тези дни започна и подреждането в залите на експозиция с картини и икони от фонда на музея на Възраждането в града.

Снимка Петя ДОБРЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *