ОбразованиеСвищов

Ученици от СПГ „Алеко Константинов“ с лятно стажуване в Германия и Италия по училищен проект за мобилност

Две групи ученици от Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“ посетиха Германия по европейски проект за мобилност. Групата включва 12 възпитаници на гимназията от XI клас, изучаващи професиите „Техник по транспортна техника”, придружени от учителя методик Тони Вързалов, и „Техник на компютърни системи”, придружени от инж. Пламен Енчев. Партньор на гимназията по проекта е компанията Berlink, представители на която любезно посрещнаха учениците и ги запознаха с някои забележителности на Берлин, като Берлинската стена и Бранденбургската врата. За учениците е предвидено да осъществят производствената си практика в реална работна среда. Придружаващите са учители по професионална подготовка, тяхната задача е да осъществяват мониторинг, да следят за изпълнението на трудовите задачи и да дадат крайна оценка за всеки ученик съвместно с наставниците от компанията. Пътешествениците в първия си работен ден бяха запознати с дейността на компанията и бяха разпределени по работни места.

По същия проект група ученици, изучаващи професия „Ресторантьор“, с придружаващ учител инж. Анета Владимирова на 10 юли предстои да отпътува за Римини, Италия. Партниращата организация е Sistema Turismo, която ще съдейства за разпределяне на учениците по работни места в италиански ресторанти. По същото време за Италия ще се отправят още 7 ученици от професиите „Моделиер-технолог на облекло” и „Оператор в производството на облекло“ с придружаващ учител инж. Минко Николов. Те ще имат възможност да проведат производствена практика в модни агенции. Тяхната мобилност е по проект „Европейски стандарти за качество на професионалното образование“, стартиран в 2019 г. В края на производствената практика партньорските организации Berlink и Sistema Turismo ще издадат на всеки ученик Europass сертификат, потвърждаващ стажа по мобилността.

Мобилностите ще допринесат за професионалното, езиковото и културното усъвършенстване на ученици и учители и ще осигурят възможности за по-добра реализация на завършващите професионално образование на националния и европейския пазар на труда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *