Адв. Калоян Янков, водач на листата на „Демократична България“ в областта: „Подкрепата за нас расте. Хората не могат да преглътнат, че са били лъгани и ограбвани по безобразен начин!“

  • „Демократичното кафене“, с което обиколихте доста селища в областта, стана емблема на модерна и креативна кампания. Какво обаче споделиха хората на тези срещи като проблеми и как виждате техните решения?
  • „Демократичното кафене“ се оказа много успешен формат за разговор с гражданите на областта, защото даде възможност за по-непринудено общуване. Хората ни казаха в очите какво мислят за управлението, за бъдещето на страната, за нас самите. Бяхме във всички общини на областта, стигнахме и до немалко села и впечатленията са ни, че подкрепата за „Демократична България“ нараства. Огромна част от гражданите има положително отношение към нас. Няколко неща наистина ме изненадаха. На първо място в по-малките населени места жителите се отвориха и вече говорят по-спокойно. При тях има един голям гняв към управлението на ГЕРБ, който те вече изразяват публично. Наистина им е дошло до гуша от предишното управление, още повече че последните разкрития на служебното правителство за „Автомагистрали“, ББР, „Булгартрансгаз“ и всички останали огромни корупционни примери наистина са шокиращи.

 

ХОРАТА НЕ МОГАТ ДА ПРЕГЛЪТНАТ, ЧЕ СА БИЛИ ЛЪГАНИ И ОГРАБВАНИ ПО БЕЗОБРАЗЕН НАЧИН

 

Другото, което ни питат, е как ще се управлява страната оттук насетне. Това е много важен въпрос. Готови сме да участваме в управление, но не на всяка цена. И затова призовавам хората да гласуват доверие на „Демократична България“, защото сме доказали, че сме упорити и отстояваме ценностите си. Готови сме на сътрудничество с партиите на промяната. Минималната ни цел е да осигурим управление, различно от това на Бойко Борисов, но и не само това. Държим това управление да бъде напълно независимо от ДПС.

  • В такъв случай след изборите кои приоритети ще предложите на евентуалните си коалиционни партньори, за да съставите стабилно правителство?
  • Приоритетите на „Демократична България“ са ясни и не са от вчера. Ако трябва да ги обобщя накратко, това са свобода, законност и модернизация. За нас крайъгълен камък за очистването на държавата е радикалната реформата на съдебната власт, и особено на прокуратурата. Ние сме единствените, които могат да предложат работещо решение и вече го предложихме като проектозакон в предишния парламент. Залагаме на електронното управление и модернизацията.

 

ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ УПРАВЛЯВА ПО ТЕФТЕРИТЕ И ПАПКИТЕ, КАКТО ДОСЕГА, И НИЕ ДА СМЕ СЪС 70 – 80 ГОДИНИ НАЗАД ОТ РАЗВИТИЯ СВЯТ

 

Електронното управление не означава компютър, който се ползва като пишеща машина, а означава нови процедури. Означава държавата да е в мобилния телефон и хората да не си губят времето да ходят по опашки. Но то означава и прозрачност на всички процедури, лесна проследимост и в крайна сметка по-ефективно харчене на средствата и нисък риск от корупция. Така че всички тези неща можем да направим – имаме достатъчно експерти и знаем как да свършим това.

– А в персонален план какви са ангажиментите ви за областта?

– На първо място продължаване и ускоряване работата по АМ „Хемус“ – изключително важен инфраструктурен проект за цяла Северна България, които трябва да увеличи икономическата активност и да доведе до повишаване доходите на хората. Вторият голям инфраструктурен проект, който ще подкрепям и който също не се движи както трябва, това е скоростният път Русе – Велико Търново. Но подчертавам, че това трябва да става законосъобразно и при спазване на всички правила. Освен това ще работя по опазване културно-историческото наследство, както и за втори стълб на развитие за нашия град, каквато може да е IТ индустрията.

Вие сте един от вносителите на сигнал до екологичното министерство за депото в село Леденик. Как виждате решението на казуса там?

– Подчертавам, че това е по инициатива на кмета на Леденик, а ние – двама депутати от 45-ия парламент и десет общински съветници от Велико Търново, се ангажирахме с този казус, за да може институциите да се задействат по-енергично. Казусът търпи различно развитие в зависимост от това кое правителство управлява. Но от 2019 г. това депо е незаконно и общината не си е направила труда да го узакони. Тя е трябвало да започне енергични мерки, действия и процедури, така че то да бъде узаконено. Ние считаме, че

 

ДЕПО ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ НА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ В НАШАТА ОБЩИНА ТРЯБВА ДА ИМА

 

може би дори повече от едно. Не сме против това бизнесът да изхвърля строителни отпадъци, те да се рециклират и т.н. Против сме това нищоправене досега и замазването на проблема. Стъпките са да следваме закона с енергични мерки и действия. Депото или да бъде узаконено, или преместено на друго място, но жителите на село Леденик се притесняват, че в сегашния си вид то застрашава техния живот, екологията и река Янтра от замърсяване. Тези проблеми са и наши – на всички великотърновци, и трябва да им се отговори обосновано чрез експертизи. Защото това депо прегражда няколко ручея, образували са се езера и при един голям порой част от тези боклуци могат да слязат до реката, която е само на 200 метра, и могат предизвикат разлив. Това са сериозни екологични проблеми с оглед безопасността на хората. Надяваме се министерството да обърне сериозно внимание на нашия сигнал и на този проблем.

Защо на 11 юли хората да гласуват?

– Смятам, че хората от областта и от цялата страна трябва да гласуват с номер 23, защото знаем как да наложим законност в страната и сме го доказали с действията си през последните години. Знаем как да въведем електронното управление, което да е от полза на всеки български гражданин, така че то да доведе до 70% намаление административната тежест за бизнеса и да облекчи живота на всички нас. В листата ни има много стойностни хора от Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, Лясковец, Златарица и всеки гражданин може да припознае своя кандидат и да гласува за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *