Метанът на луната Енцелад може да е признак за живот

Метанът в струите, изпускани от сатурновата луна Енцелад, може да е признак за живот, съобщи Сайънс алърт.
На Земята метанът се произвежда от живи същества, включително микроби. Възможно е на Енцелад той да е резултат и от неизвестен химичен процес или да е уловен в недрата на луната при образуването й.
Учени от университета на Аризона моделираха условията на Енцелад, като въведоха в модела хипотетични микроби, произвеждащи метан, подобни на тези на Земята. Те провериха дали хидротермален цикъл на Енцелад може да осигури достатъчно храна за микробите, дали океанските температури на Енцелад са подходящи за тях и какво въздействие биха оказали микроорганизмите върху околната среда.
Специалистите сравниха резултатите от симулацията с откритото от „Касини“ в струите, излизащи от процепи на Енцелад. Оказа се, че условията на ледената луна на Сатурн са благоприятни за микробите. Освен това при климата на Енцелад микроорганизмите биха произвеждали, според изчисленията на учените, приблизително толкова метан, колкото е открила космическата сонда.
„Не казваме, че в океана на Енцелад съществува животът – казва Реджи Фериер, един от двамата автори на изследването. – Но това е вероятно според „Касини“ и нашите изчисления.“
Енцелад е скован от лед, но под повърхността има огромен океан. Възможно е там да има течения и съставки на живота. не е изключено той да се затопля от хидротермални процеси.
Освен метан, „Касини“ регистрира на Енцелад и други молекули, характерни за хидротермалните процепи на Земята.
Резултатите от изследването са публикувани в списанието „Нейчър астрономи“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *