Откриха мъртво 15-годишно момиче във В. Търново, разследват убийство

Девойката е била издирвана в продължение на два дни преди установяването на фаталния край

 

15-ГОДИШНО МОМИЧЕ БЕ ОТКРИТО МЪРТВО В СТАРАТА СТОЛИЦА, НАУЧИ „БОРБА“. Трупът е намерен в сряда вечерта в района на Хижата на алпиниста в кв. „Зона В“. Сградата е изоставена и рушаща се от години, а местността е необезопасена, изключително рискова и труднодостъпна. Тийнейджърката е била издирвана в продължение на два дни от семейството и приятелите й и имаше апел за помощ в социалната мрежа Фейсбук.

Една от версиите за смъртта е убийство и дори имаше за кратко задържан заподозрян.

Момичето е родом от село Ресен. Ученичка е в паралелка „Компютърни технологии“ в Професионалната гимназия по електроника „Александър Степанович Попов“ във Велико Търново. Бива описвана от директорката Нели Николова като добро и красиво дете, което редовно посещава учебните занятия.

По информация на наши източници девойката е изчезнала в началото на седмицата, като последно е забелязана с мъж на 40 години от Ресен. Той работел във фурната в малкото населено място, а вечерта преди да бъде открито безжизненото тяло, е нощувал с момичето в хотелски комплекс на 7 километра от Велико Търново. Пред униформените той отричал да е посегнал на живота на девойката и твърдял, че след споделената вечер я е оставил в старата столица и потеглил към град в Южно-централна България.

ПРЕЗ ЦЯЛАТА НОЩ РАЗСЛЕДВАЩИ ПРОВЕЖДАХА ОГЛЕД НА МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО и събираха доказателства по случая. Очаква се да получат съдействие от психолози от Плевен.

Тежкият криминален случай потресе живущите в Ресен. Хората са в шок от случилото се, а съученичките на момичето преживяват особено драматично загуба.

На сутринта в четвъртък майката на тийнейджърката е припаднала в скръбта си и около 8:30 часа екип на Спешна помощ Велико Търново отива до дома на семейството в Ресен. Опечалената жена е прегледана на място, но отказала да бъде транспортирана до болницата.

Окръжната прокуратура в старата столица излезе със становище, че работи по всички версии за смъртта на 15-годишното момиче.

Разследващите посочиха, че фаталният край е възможно да е настъпил след самоубийство, нещастен инцидент, както и убийство по непредпазливост или умишлено. Те не отхвърлиха и информацията, че вероятно замесен в случая е 40-годишен мъж от Ресен, но се въздържаха от подробности в тази насока, за да не се наруши следствената тайна. Резултатът от аутопсията още не е готов, а при първоначалния оглед са установени наранявания от падане.

Семейството на 15-годишната Ипек.

По думите на говорителя на Окръжна прокуратура Илиан Благоев на трупа се натъкнали случайно преминаващи граждани. Тялото е забелязано около 18:30 часа под скалния венец на Къщата на алпиниста в кв. „Зона В“. Органите на реда веднага изяснили самоличността на момичето.

„Образувано е досъдебно производство по чл. 115 от Наказателния кодекс за умишлено убийство, но не може да потвърдим, че става дума за такова. ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ИЗВЪРШВАТ ОГЛЕДИ НА МЕСТОПРОИЗШЕСТВИЕТО СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА АЛПИНИСТИ, за да може по-внимателно да се претърси за следи и веществени доказателства. Аутопсията не е приключила към момента и не можем да заявим причината за смъртта“, заяви Благоев.

Той разкри, че в района е намерен международният паспорт на момичето, но накъсан на дребни парчета.

Говорителят на Окръжна прокуратура Илиан Благоев и наблюдаващият прокурор Радослав Косев.

Наблюдаващият прокурор Радослав Косев заяви, че е информиран за това, че последно ученичката е видяна около 7:30 часа в Горна Оряховица в деня на убийството. Тогава се е срещнала с нейна позната, но после следите й изчезват.

„МОЖЕ ДА СТАВА ДУМА И ЗА САМОУБИЙСТВО, ПРОВОКИРАНО ОТ ВРЪЗКАТА Й С 40-ГОДИШЕН МЪЖ. Снети са показания от родителите, извършени са множество действия по разследването, разпитани са свидетели“, посочи той.

Близките на момичето са в шок и обвиняват 41-годишен мъж за съпричастен към престъплението. „Загубено е вече моето момиче, няма го – умряло! Този, който отвлече детето ми и го хвърли от скалите. Този човек е наркоман, мафиот“, плаче майката на Ипек – Анелия Илиева.

По непотвърдена информация осмокласничката имала близки отношения с 41-годишен от селото. Въпреки обвиненията на близките към него обаче до момента няма задържан извършител.

Направен е повторен оглед на мястото, където е открит трупът. Продължават и разпитите на свидетели. Води се разследване по член 115 от НК за умишлено убийство.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *