Новоприети свищовски студенти се записаха още в деня на първото класиране

 

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” обяви резултатите от първото класиране за кандидатстудентска кампания 2021, а най-нетърпеливите се записаха още в същия ден. Първокурсниците получиха своите заверени студентски книжки във фронтофис „Обслужване на студенти”.

Тодор Гьормов е първият записан в 86-ия випуск на Стопанска академия студент. Той е възпитаник на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов, и е приет в редовна форма на обучение по държавна поръчка по първо желание – специалност „Управление на проекти”. Тодор Гьормов получи своята студентска книжка лично от ректора на СА „Димитър А. Ценов“ проф. д-р Марияна Божинова. Тя поздрави записания вече първокурсник, пожела му успех и го посъветва да се възползва от всички възможности, които Стопанска академия предоставя на редовните студенти.

Първият записан студент в задочна форма на обучение е Николай Колев от Варна, избрал да се обучава в спец. „Икономика на търговията”. В първия ден от обявяване на резултатите се записа и Ина Младенова, също от Варна. Тя е избрала специалността „Публична администрация” и ще се обучава във все повече набиращата популярност дистанционна форма на обучение.

Като мотиви за избор на висше училище новозаписаните свищовски студенти посочват високата оценка сред работодателите за възпитаниците на свищовското висше училище, отличната подготовка на дипломиралите се и перспективните възможности за кариерна реализация. Важни фактори за избора им са също социалноориентираните такси за обучение, ниската цена за издръжката на живот в Свищов, възможностите за участие в международни проекти и стипендиантски програми.

Приемът на студенти в СА „Д. А. Ценов” за академичната 2021/2022 година в ОКС „бакалавър”, направления „Икономика” и „Администрация и управление”, е за обучение, субсидирано от държавата, и обучение, финансирано от обучаемите. За редовно обучение държавна поръчка прием се осъществява по 15 специалности, а за задочно – по 14. При платената форма за редовно обучение специалностите са 17, за задочно – 17, а за дистанционно – 13.

Студентът, приет с най-висок бал на първо класиране, е Димитър Димитров от Русе. При максимален бал 30 той е постигнал бал 29.92 и е избрал да се обучава в спец. „Счетоводство и контрол” в редовна форма. За задочно обучение по държавна поръчка с най-висок бал – 29.53, е приета Ивелина Петкова от Първомай, посочила като първо желание специалността „Международни икономически отношения”. С най-висок бал – 29.77, за дистанционно обучение е приет Алекс Милчов от Перник, избрал специалност „Бизнес информатика”.

Кандидат-студентите, които не са приети при първо класиране, продължават да участват в следващите автоматично. Срокът за записване на приетите студенти от първо класиране е до 14.07.2021 г. включително. Работното време на фронтофиса за записване на новоприетите студенти в свищовската академия през седмицата е от 8:00 до 17:00 ч., а в съботния ден – от 9:00 до 16:00 ч.

Резултатите от второто класиране ще бъдат обявени на 19 юли 2021 г. В него ще участват също явилите се на кандидатстудентски изпит на 17 юли, както и подалите документи до 17 юли, кандидатстващи с оценка от държавен зрелостен изпит; с пренесена оценка от успешно положен кандидатстудентски изпит в друго висше училище и с оценка от национални и международни олимпиади.

За кандидат-студентите, които ще кандидатстват с конкурсен изпит, до края на тазгодишната кампания ще бъдат проведени още три изпитни сесии – на 31 юли, 28 август и 18 септември 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *