Випускниците на НВУ минаха последни проверки, преди да получат първите си офицерски пагони

Випускници от факултет „Общовойскови” на Националния военен университет „Васил Левски” минаха последни проверки, преди да получат първите си офицерски пагони. Бъдещите лейтенанти вече са взели изпита си по гражданска специалност и са преминали успешно този по физическа подготовка.

Държавните препитвания започнаха в понеделник. „Нашите обучаеми се справиха с теоретичната част и с практическите задачи. Задачите са 11 и курсантите ги изпълняваха по двойки. Някои от тях са свързани с установяване на радиокомуникация в различни режими, криптиране на комуникацията и обмен на файлове, изграждане на радиорелейна комуникация и регулиране на канали”, обясни началникът на катедра „Комуникационни и информационни системи” полк. доц. д-р Живко Проданов.

Курсантите от специализация „Войски за ядрена, химическа и биологическа защита” също се явяват на практическата част от изпита. „В комисията имаме и представител от Сухопътни войски, който е бъдещият потребител на нашите обучаеми. Изпитът е с тактическа обстановка и на базата на тази тактическа обстановка има специална задача, свързана със специалността, която момчетата и момичетата са си избрали. Те трябва да ни покажат, че имат умения да се справят като командир на взвод, с управлението на самия процес по изпълнението на задачата. Изпитът е тежък, но ние трябва да извадим най-доброто от нашите обучаеми и да получат те справедлива оценка, защото само след няколко дни ще се влеят в офицерските редици и е нужно да имат самочувствие”, коментира подп. доц. д-р Борислав Димитров.

Снимки: НВУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *