Явор Божанков – водач на великотърновската листа на „БСП за България”: „Гласуването с машини е по-лесно и най-вече сигурно“

Нарастващата инфлация и ненарастващите доходи ще родят мнозинството в следващия парламент

 

Той е на 31 години, но вече с 2 мандата в Народното събрание зад гърба си. Нещо повече – той е сред най-активните и опитни оратори в парламента. Умее да контрира опонентите си със силни аргументи и остър език. Така отговори и на въпросите на в. „Борба”, когато го попитахме за това какво се случи в последните 4 месеца, за 11 години, в целия преход? Защо ни се случи? Какво предстои след 11 юли? Какви са евентуалните сценарии и най-вече: а сега накъде?

 

Явор Божанков е роден в Горна Оряховица. Завършил е право във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Председател е на Асоциацията на рециклиращата индустрия. Живее във Велико Търново със съпругата си и двамата им синове.

 

– Г-н Божанков, оптимист ли сте за резултата от предстоящите избори?

– Промяната ще я има – Борисов падна от власт необратимо. Въпросът обаче е: какво ще правим оттук нататък? Убеден съм, че на вота в неделя резултатът на „БСП за България” ще е по-добър от този през април. Нарастващата инфлация и ненарастващите доходи ще родят мнозинството в следващия парламент. Всички имаме майки и бащи и виждаме колко трудно живеят те в момента с тези унизителни доходи. Служебното правителство доказа това, което ние, като активна и конструктивна опозиция, 4 години повтаряхме. Ние имаме 18 готови законопроекта за конкретни промени и хората знаят какво могат да очакват – край на спецсъдилищата, съдебен контрол върху актовете на главния прокурор, „не“ на модела на търговските дружества в здравната система и „не“ на доплащането за здравна помощ.

– Дори и да припознаят вашите идеи като жизненоважни за тях, много от по-възрастните избиратели може би няма да гласуват, защото се притесняват от машините.

– Няма място за страх и притеснение. В момента изборният процес е доста по-сигурен – машините не допускат сгрешени бюлетини, избирателят гласува, докато всичко с вота му е наред, няма опасност да се излезе от квадратчето, да се сложи крив знак или какъвто и да е повод за невалиден вот. Освен това няма и тъмна стаичка, в която някой да снима и да отчете вота си, срещу който ще получи пари. Вотът в Благоевград го доказа – социолозите даваха първо място на ГЕРБ и трето на БСП, а реално ГЕРБ са трети, те са зад борда. В това отношение Изборният кодекс е сигурен, изборите ще бъдат по-честни и хората могат да бъдат спокойни за вота си. Затова – гласувайте! Гласувайте свободно! Гласувайте спокойно!

– Казвате, че вие от „БСП за България” знаете как да излезем от кризата. Възможно ли е това изобщо?

– И възможно, и задължително. Описали сме всичко. Изчислили сме и всички разходи до последната стотинка. Защото не искаме да пеем в хора на популистите и да обещаваме заплати по 3000 лева минималната и 1000 лева пенсии. Такива пари в българската икономика все още няма. Но има за нормално здравеопазване. За целта държавните и общински болници няма да бъдат търговски дружества. За да могат да се грижат за всички. Дори и в най-малките и слабонаселени райони. Но първо трябва да покрием дълговете на държавните и общинските болници и за това ще трябват 650 млн. лева.

Ще ни трябват и „защитените лечебни заведения” – за същите тези обезлюдени общини. А също и гарантирани от държавата заплати в държавните и общински лечебни заведения. Това са още 350 млн. лева.

Към тези сметки добавяме и 130 млн. лева, които ще осигурят безплатни лекарства на 1 004 845 българчета под 14-годишна възраст. Което е част и от нашата програма за справяне с демографската криза. Цялостната политика за семейството, децата и младите хора, която предлагаме, ще струва на бюджета 650 млн. лева. Тя включва увеличение на еднократната помощ за майки студентки от 2880 на 6500 лева – 20 млн. лева за 6027 майки. Продължаваме с предоставяне на еднократна помощ в размер на 6500 лв. (до 10 МРЗ) за всяко второ и трето дете на осигурени за минимум 24 месеца назад родители – 60 млн. Това ще увеличи доходите на работещите родители на 9230 деца. Създаваме по-добри условия за отглеждането на деца чрез увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата. От 380 лв. то трябва да стане 650 лв. За 2021 година за това ще са ни нужни 75 млн. лева за 60 000 майки.

Ако средствата не стигат, семействата с ниски доходи ще получават помощ от 250 лв. В началото на учебната година освен първолаците на тази сума ще имат право и учениците от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. Така 30 млн. лева ще бъдат разпределени в семействата на 120 000 деца.

За работещите родители предвиждаме необлагаем минимум от 500 лв. месечно за всяко дете, ненавършило 18 г. Това ще струва на бюджета 290 млн. лева, но ще помогне на 755 946 семейства.

След навършване на 18 години данъчната преференция се прехвърля от родителите на младежите, като навършилите пълнолетие български граждани няма да плащат данък върху доходите от труд до навършване на 28 години: помощ от общо 175 млн. лева за 289 697 млади хора.

– Излиза, че акцентът на вашата програма са младите хора, а според социолозите електоратът ви е в по-зряла възраст.

– Програмата ни, или по-точно нейният социален пакет, е насочен към най-уязвимите групи на обществото – младите семейства, които се грижат за децата на България, и пенсионерите. Затова и преизчисляване на всички пенсии е сред най-важните ни задачи. „Цената” на тази мярка е 2 млрд. лева. Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, да се преизчислят от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. Това предвижда проект за поправка в Кодекса за социално осигуряване, внесен от „БСП за България“ в парламента. Нещо повече: преизчисляването на тези пенсии трябва да се прилага само ако е по-изгодно за лицето. Според нас не е справедливо при еднакъв осигурителен принос пенсионерите да получават различни пенсии, следствие на единия от компонентите при изчислението им – средномесечен доход за страната през последните 12 месеца към датата на пенсионирането. Затова предложението е всички стари пенсии да се преизчислят предвид средния доход за една и съща година – 2018-а. Тогава той е бил 890,90 лева.

Мотивът ни за това е железен: много от възрастните хора живеят със средства под линията на бедността и на границата на физическото оцеляване.

За 2021 г. линията на бедността бе определена на 369 лева (месечно), а социалната пенсия е 300 лева. Средната пенсия е около 490 лева. Над 1,3 млн. пенсионери живеят със средства под линията на бедността.

И за да изпреваря въпроса ви: изчислили сме всичко до стотинка, всички тези жизненоважни за милиони българи мерки ще струват на бюджета на България 2 950 250 550 лева. Откъде, ще попитате?

Моделът ГЕРБ през последните години краде по 10 милиарда годишно. БВП на България за 2021 година е 117 милиарда лева. При такъв БВП, ако приоритет са доходите на хората, тяхната сигурност и спокойствие, като и борбата с престъпността, 3 милиарда са възможна цел.

– От съобщенията на вашия щаб оставаме с впечатлението, че сте се срещнали с хиляди хора от Великотърновско в последните 4 седмици. Какво научихте от тях? Коя беше най-запомнящата се история?

– Предполагам, че трябва да напиша книга, за да разкажа всичко, което се наложи да съпреживея в тези 30-ина дни. Толкова много съдби, страхове, надежди… Дали да започна от дружните баби на Крушето? Или от критичните в Дичин? Или да ви разкажа за вълнението на младите социалисти в Първомайци, които станаха членове на БСП в първата седмица от кампанията? Всъщност предпочитам да ви разкажа 3 истории с един адрес: село Поликраище. История първа: 30-те години на миналия век. Жителите на село Поликраище били градинари, които работели през земеделския сезон из Европа. В края на всяка зима мъжете поемали към Австрия, Унгария, Чехия, наемали градини, произвеждали зеленчуци, които продавали цяло лято из пазарищата на големите европейски градове, а в края на есента се прибирали при семействата си за зимата.

История втора: само преди 10 години в Поликраище е имало 47 производители на зеленчуци. Зареждали пазарите в цялата страна!

История трета, последна: днес в Поликраище производителите на зеленчуци са едва 7 – 8. Няма напояване въпреки милионите, налети в „Напоителни системи”, няма кой да изкупува продукцията, цените на посредниците са обидно ниски, все повече земя се засява с жито заради субсидиите…

Добавете към това и „историята” на село Ресен, в което хората „вода газят, а жадни ходят”.

И още нещо интересно. Знаете ли кой беше въпросът, който най-често ми задаваха хората при тези срещи? Не за пенсиите, нито за заплатите, не и за цената на тока, на хляба и лекарствата. Питаха: „Ще махнете ли главния прокурор?“. Справедливостта! Това е най-важното за българина! Дори днес! Хората прекрасно знаят, че именно корупцията и липсата на законност са причината за тяхната бедност!

– Вие сте единственият водач на листа на голяма политическа сила, който не е парашутист. Като местен човек, кои от проблемите във Великотърновска област бихте определели като най-спешни за решаване?

– Велико Търново е областен град, но не може да се похвали нито със задоволителна инфраструктура, нито с големи реализирани инвестиции, визирам цялата област. Нямаме трети Дунав мост през Свищов, магистрала „Хемус“ не е завършена, другата – Русе – Велико Търново, пък изобщо не е започната, както ГЕРБ обещават във всяка кампания. Какво стана с летището на Горна Оряховица?

Входовете на града ни са в окаяно състояние. Централната власт е в огромен дълг към нашата област. Има огромна липса на инвестиции, тук всичко е „на парче“. Здравеопазването и администрацията трябва да се реформират. Множество населени места във Велико Търново страдат от недостиг на питейна вода. В 21-ви век! Едно ново модерно управление на млади, способни и образовани хора може да промени България.

„Джипката е бракувана. За да доведем тази промяна докрай, трябва да гласуваме. Трябва да гласуваме смело, трябва да гласуваме масово. Трябва да гласуваме с номер 4.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.