Без разхищение на ваксини в областта, 22 деца вече са имунизирани

Голям интерес към поставянето на дози има от страна на чужденците в региона

 

В МНОГО ДОБРО ТЕМПО ТЕЧЕ ВАКСИНАЦИЯТА НА НАСЕЛЕНИЕТО В ОБЛАСТТА СРЕЩУ COVID-19 И ЗА ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА ВСИЧКИ ДОСТАВЕНИ ДОЗИ са успешно реализирани. Това уточни специално за „Борба“ директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева. Така, за разлика от други населени места в България, във Великотърновско не се е стигнало до унищожаване на препарати поради липсата на желаещи да получат субстанции.

Шефката на ведомството посочи, че ежеседмично РЗИ – Велико Търново, получава определено количество ваксини срещу COVID-19 във флакон – на Pfizer-Biontech – 6 дози, Moderna – 10, Astra Zeneca – 10, и Janssen – 5.

Към четвъртък в областта са поставени общо 47 091 дози, а със завършен имунизационен цикъл са 22 849 лица.

След като през юни държавата разреши да бъде прилагана имунизация и при лица под 18 години, в региона вече има 22-ма младежи, които са получили инжекция със защитните препарати. Те са на възраст от 14 до 17 години и са от Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Свищов и селата Михалци, Самоводене, Арбанаси и Крушето.

Голям интерес към ваксинация има и от страна на чуждестранни граждани, които пребивават във Великотърновско. 1008 души, които идват от други държави, са посетили пунктовете за имунизация и са взели сертификат. Те са представители на Великобритания, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Турция, Полша, Румъния, Нидерландия, Ирландия, Италия, Белгия, Дания, Канада, САЩ, Украйна и Русия, уточни д-р Недева.

До момента от ведомството не посочват за постъпила информация за тежки странични реакции след ваксинация. „Всеки медицински специалист, който установи нежелана реакция или взрив от нежелани реакции след ваксинация, е длъжен да съобщи за това съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Нежеланите реакции след ваксинация се съобщават в Изпълнителната агенция по лекарствата от медицински специалисти и немедицински лица“, отговаря шефката на ведомството на въпроса какви са оплакванията на гражданите в това направление.

Тя допълни, че в региона няма данни за лица, които са се отказали от поставяне на втора доза на ваксина срещу COVID-19, а най-много инжектирани защитни препарати има в община Велико Търново – 19 820 дози. Най-малко са имунизациите в община Сухиндол – 289.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *