Франция купи най-значимия ръкопис на маркиз дьо Сад

Франция купи за 4,55 милиона евро написания в затвора ръкопис на романа „120-те дни на Содом“ от маркиз дьо Сад, съобщи АФП.
Романът „120-те дни на Содом“ е първото и най-известно произведение на скандалния френски маркиз. Той е написан през 1785 година в Бастилията, където Дьо Сад е бил заточен с указ на краля за многобройни престъпления, включително и от сексуален характер.
Текстът е написан само за 37 дни върху тясна 12-метрова хартиена ролка, оформена от малки залепени листчета, които маркизът успял да вкара тайно в килията си. Ръкописът е чернова, като последните глави не са били завършени. Дьо Сад нахвърлил само основните линии на сюжета, като решил да отложи работата върху романа за по-добри времена.
Когато умира през 1814 г. маркиз дьо Сад мисли, че ръкописът не е оцелял от разграбването и разрушаването на Бастилията през лятото на 1789 г., в началото на Френската революция. Ръкописът обаче е прибран от революционер и купен тайно от аристократа маркиз дьо Вилньов-Транс. Става известно, че е запазен, когато германският психиатър Иван Блох го купува и разрешава романът да бъде публикуван през 1904 г.
След това ръкописът е купен от колекционера Шарл дьо Ноай през 1929 г. , но един издател го краде и го продава през 1982 на друг колекционер Жерар Норман. През 2014 г. го купува бизнесменът Жерар Леритие, който е разследван за измама. Френското правителство обявява ръкописа за национално съкровище през 2017 г.
Необходимата за купуването на романа сума е осигурена от бившия банкер Еманюел Бусар.
Ръкописът ще бъде предаден на библиотеката „Арсенал“ в Париж.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.