Светът е изправен пред „антибиотичен апокалипсис“ заради устойчивостта на бактериите

Светът е изправен пред „антибиотичен апокалипсис“ заради устойчивостта на бактериите, предупреди бившият британски главен лекар д-р Сали Дейвис, цитирана от ДПА.
Антимикробната или антибиотична резистентност може да се окаже „камбанния звън, известяващ смъртта на съвременната медицина“ и да доведе до „антибиотичен апокалипсис“, обяви тя преди началото на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести. Форумът започва днес и ще продължи до понеделник.
Сали Дейвис е специален пратеник на Великобритания по въпросите на антимикробната устойчивост.
Според нея минимален напредък е постигнат за ограничаване на устойчивостта на бактериите към антибиотиците. Това крие много сериозни опасности.
Британската експертка предупреди, че пазарът на антибиотици е в много тежко положение.
„Печалбите, които носят лекарствата за рак, възлизат на 8 милиарда щатски долара, а загубите от антимикробните препарати са за 100 милиона щатски долара. Това означава, че шкафовете ни с лекарства стават все по-празни – заради фалити, а не заради липса на научен потенциал“, каза тя.
Сали Дейвис настоява правителствата „да действат сега“. „За мнозина вече е прекалено късно – те са починали“.
Страните от Г-7 обявиха миналия месец, че ще увеличат бюджетите за изследвания на антибиотиците, а Великобритания и САЩ отпускат субсидии за разработка на нови лекарства.
От американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията смятат, че „инфекциите, предизвикани от устойчиви на антибиотици бактерии, са сложни, и понякога е невъзможно да се лекуват“.
Бактериите могат естествено да развият устойчивост с течение на времето, но този проблем е „ускорен“ от „злоупотребата с антибиотици при хора и животни“, смятат от Световната здравна организация.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.