Ниска активност и нов изборен победител във Великотърновска област

ГЕРБ отстъпи лидерската позиция на „Има такъв народ“, БСП вече е трета политическа сила в региона

„ИМА ТАКЪВ НАРОД“ ДЕТРОНИРА ГЕРБ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ И ВЕЧЕ Е ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА. Това сочат предварителните данни малко преди края на изборния ден в неделя. БСП също бележи голям спад спрямо резултатите си от пролетта и вече е трета сила в региона. Парадоксалното е, че постижението от трите основни формации в национален мащаб е доста различно спрямо това за IV многомандатен избирателен район. Също на база предварителните данни за страната ГЕРБ печели изборите, „Има такъв народ“ са втори, а БСП – трети, като с малка разлика след тях са „Демократична България“ и ДПС.

БЛИЗО 3 ХИЛ. ГЛАСА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ХОРАТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ И ОПОНЕНТИТЕ ИМ ОТ ГЕРБ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ, като след вота на 4 април разликата бе точно обратната. „Има такъв народ“ успява да стопи и хиляда гласа пасив от БСП във Великотърновско и по предварителни данни сега да ги победи с почти 5 хил. гласа. На анализаторите прави впечатление и сравнително ниският резултат на ДПС, както и на „Българските патриоти“ във Великотърновско.

Възможна е трансформация и на мандатите. Резултатите на извънредните избори в региона могат да променят и преразпределението на мандатите, твърдят запознати. Голямата въпросителна е дали ДПС ще изгубят депутатското си място за сметка на трети човек от формацията на Слави Трифонов. Напълно е възможно и при преразпределението от старата столица народен представител да имат и „Изправи се! Мутри вън!“.

НИСКА АКТИВНОСТ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ, ИЗБИРАТЕЛИТЕ НЕ ОТИДОХА ДО МАШИНИТЕ

28,68% бе избирателната активност във Великотърновска област към 16 ч. Най-висока към този момент е била в община Сухиндол – 32,76%, а най-ниска в община Полски Тръмбеш – 24,74%. За община Велико Търново активността на избирателите към 16 ч. е 31,13%. В три секции във Велико Търново и в една в Полски Тръмбеш машинното гласуване е преустановено и се е преминало към вот с хартиени бюлетини, съобщават от РИК.

Към 16 ч. в РИК – Велико Търново, са подадени общо 6 жалби от различни партии и коалиции, но при проверките нарушения на изборния процес не са установени. Близо 50% бе отчетената активност на вота през април в региона.

АРЕСТУВАХА МЪЖ С БЛИЗО 20 000 ЛЕВА ЗА ТЪРГОВИЯ С ГЛАСОВЕ

Мъж на около 48 години е бил арестуван в деня за размисъл във великотърновското село Леденик. При полицейска операция в мъжа са открити 12 000 лева и 3000 в евро и паунди. При обиск у мъжа са намерени и три тефтера с имена, за които се предполага, че са на хора, на които ще бъдат разпределени парите срещу гласуване за определена политическа сила. Мъжът е задържан с мярка до 24 часа, потвърдиха от полицията във Велико Търново.

МАШИНА ЗА ГЛАСУВАНЕ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ СЕ ОКАЗА СЪС СОФТУЕР ЗА ДРУГ РЕГИОН

С проблем стартира машинното гласуване в област Велико Търново. Машината в секция N 2 в Полски Тръмбеш е доставена с инсталиран софтуер, който не е за региона. Избирателите във въпросната секция гласуват с хартиени бюлетини. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия във Велико Търново Николай Илиев.

Стилян НАЙДЕНОВ

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.