Трябва ли да минават колите извънредно на преглед заради новите екостикери

В понеделник започна поставянето на новите екостикери на автомобилите до 3,5 тона. Те ще се получават след преминаване на технически преглед. Стикерът с вграден чип ще се поставя от вътрешната страна на предното стъкло на автомобила, зад огледалото за задно виждане.

В електронния чип ще се съдържа цялата информация за самия автомобил – марка, модел, регистрационен номер, шаси и километраж. На екостикера ще се отбелязва екокатегорията на автомобила.

Най-високата V група ще включва електрически, хибридни автомобили, които не замърсяват околната среда. Останалите ще бъдат групирани от първа до четвърта в зависимост от датата на първата регистрация, екологичната норма, определена от завода производител. Категория „Евро-6“ попада в четвърта екологична група. Очаква се новата услуга да оскъпи цената на прегледа от 6 до 20 лв. Допълнителната цена ще се покрива изцяло за сметка на шофьорите на леки автомобили и микробуси до 3,5 тона. От Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) уточняват, че извънредно минаване на преглед не е нужно. Всеки автомобил ще се категоризира, когато му дойде редът да мине редовния си ГТП. Ще бъде предвидена и възможност за минаване на проверка само за определяне на екокатегорията, което ще е нужно, ако някоя община въведе ограничения на база вредните емисии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.