БСП В. Търново стопи 8000 гласа за три месеца, ГЕРБ за пореден път без депутат от старата столица

„Има такъв народ“ очаква 3 депутатски места, социалистите ще се надяват до последно за две

 

БСП И ГЕРБ СА ГОЛЕМИТЕ ГУБЕЩИ НА ТЕЗИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, СОЧАТ ДАННИТЕ ОТ 95% ОТ ОБРАБОТЕНИТЕ ПРОТОКОЛИ НА СЕКЦИОННИТЕ КОМИСИИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО. Социалистите в региона получиха звучен шамар от избирателите си и инкасираха с 8 хил. гласа по малко, което ги направи трета политическа сила. В началото на април на редовните избори „БСП за България“ бяха подкрепени в цялата област от 21 432 избиратели, а само три месеца по-късно гласовете за тях са малко над 13 500, което може да коства и втория депутатски мандат на столетницата от болярския град, откъдето се ражда партията. На тези избори червените бяха без двамата си най-силни мажоритарни играчи – Весела Лечева, която се оттегли, несъгласна с подредбата на листата и неглижирането й от страна на лидера Корнелия Нинова, както и на младия арендатор Симеон Вачков. Лоша кампания, вътрешнопартийни ежби, както и зле структурирана листа са другите причини за краха на бесепарите в областта. ПП „Има такъв народ“ е първа политическа сила в област Велико Търново. За партията са гласували 21 114 избиратели, или 28,36%, показват данните на ЦИК. Хората на Слави Трифонов не само детронираха ГЕРБ тук, но и успяха да вдигнат резултата си с близо 1000 гласа. На второ място е ГЕРБ – СДС със 17 196 гласа, или 23,10%. Разликата между двете коалиции е 3818 гласа. Бившите управляващи обаче са другият голям губещ на извънредните парламентарни избори, лишавайки се от близо 5 хил. гласа в сравнение с април. За пореден път хората на Бойко Борисов няма да имат търновски депутат, тъй като горнооряховчанинът Димитър Николов пренареди листата, а гласовете на старостоличани бяха разпилени между няколко изявени кандидати.

Четвърта сила в региона е „Демократична България – Обединение“, получила подкрепата на 6808 избиратели, или 9,14%. Формацията също вдига вота си с близо 1000 гласа. Съвсем малко не достигна на „Изправи се! Мутри вън!“ да изпревари ДПС, което щеше да е една от местните изненади. До последно водената от Арман Бабикян листа бе пред хората на Доган, но в последния момент бяха изпреварени само с няколкостотин гласа.

Друг голям губещ на вота е формацията „Българските патриоти – ВМРО, „Воля“ и НФСБ“, които имат сходен резултат с опонента си Костадин Костадинов от „Възраждане“. Най-зле във Великотърновска област пък се представи „Бригада“, за която общо в целия регион са гласували малко над 50 души.

 

„ИМА ТАКЪВ НАРОД“ ОЧАКВА 3 МАНДАТА, БСП МОЖЕ ДА ОСТАНЕ САМО С 1

 

Как ще разпределят 8-те мандата за IV Великотърновски многомандатен избирателен район, е една от дискусионните теми непосредствено след вота. Заради резултатите си и близо 10-те хиляди гласа разлика от „Има такъв народ“ очакват да получат единия мандат на БСП. Социалистите имаха двама депутати след изборите от април, но са напът да останат с един. ГЕРБ – СДС отново получават две места, а по едно ще си разделят „Демократична България“ и ДПС. Окончателна яснота обаче ще има едва след обобщение на вота от чужбина и преразпределението на гласове по райони.

 

ГЕРБ ПЕЧЕЛИ В 22 СЕЛИЩА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ИТН – В 9

 

В 20 селища на община Велико Търново победител от изборите е коалицията ГЕРБ – СДС. Това са Арбанаси, Буковец, Велчево, Ветринци, Войнежа, Вонеща вода, Габровци, Големаните, Дичин, Къпиново, Хотница, Церова кория, Шереметя, Миндя, Момин сбор, Никюп, Плаково, Присово, Пчелище, Райковци и Русаля.

Партията на Слави Трифонов е първа сила в град Дебелец и селата Беляковец, Въглевци, Леденик, Малки чифлик, Шемшево, Ялово, Ресен и Самоводене. За ДПС са гласували повечето жители на Ново село, Водолей и Килифарево. БСП води в едва две селища – Балван и Емен. Все още не са обработените протоколите за селата Миндя и Габровци.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “БСП В. Търново стопи 8000 гласа за три месеца, ГЕРБ за пореден път без депутат от старата столица

  • 13.07.2021 в 10:39
    Permalink

    Нека Слави да мине от другата страна, за да види лесно ли е да се управлява. Той знае само да се присмива на хората, да ги убижда, сякаш всички трябва да мислят и правят едно и също. Няма угаждане на всички , защото сме различни. Трябва да си толерантен, обуснован и умен, да знаеш какво искаш и да се съобразяваш с мнението на другите. Държавата не е на един човек, всички сме там и не е професионално да се залага на егото, а да се уважават всички.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.