Клубът на културните дейци става модерен артцентър

Представиха проекта за обновление на култовото място в старата столица

 

Проект за възстановяване на сградата на бившия Клуб на дейците на културата във Велико Търново и превръщането й в съвременен културно-социален център представиха в двора на мястото на ул. „Велчо Джамджията“ 16 в старата столица архитектите Деница Инджова и Емил Ангелов. Те споделиха принципите, на които стъпва архитектурният проект.

Пространството в приземния етаж ще включва мултифункционална зала за събития с изградени предстенни панели, зад които да се скрият всички инсталации. Те ще са отлепени от стените и пода както физически така и чрез светлина, ще служат и за изложбени пространства. От друга страна, при различни ситуации с преместваеми мебели могат да се организират концерти, театрални постановки и т.н., обясниха архитектите.

В преддверието е планирано да бъде покрит подът с микроцимент и да се изгради бар за леки храни и напитки. Проектът за реновация залага основно на светлината и подхода от светъл материал в земен тон, не прекалено контрастен на средата, да бъде обновен интериорът, за да може максимално да се запази автентичният вид.

„Всъщност да оставим историята на сградата да бъде главният герой в нашата намеса. Ние се опитваме чрез едни корекции, които са функционални, да подчертаем това, което е било”, заяви още арх. Инджова.

Терасата навън ще бъде със същата настилка като сега, защото тя е от изключително значение. „Така наречената „пета фасада“ на Велико Търново е много важно да се запази като характеристика. Това са покривите и настилките. Всъщност искаме да изградим една функционална дървена пейка по контура на терасата“, допълниха архитектите от Atelier I A.

През пролетта на 2020 г. Пространство за изкуство и култура „ТАМ“ и „Социална чайна“ – Варна, започнаха обществен разговор относно бъдещето на сградата, в която преди се е помещавал Клубът на културните дейци във Велико Търново. Къщата е паметник на културата с регионално значение и е била емблематично място за развитието на културния живот в града. Целта е пустеещата от години сграда да бъде ремонтирана, като нейната функция бъде запазена, превръщайки се в съвременен културно-социален център, който да предложи на местните общности и гостите на Велико Търново място за диалог и разнообразна програма от културни събития. В същото време мястото ще предоставя възможности на младежи от рискови социални групи да получат първа работа и подкрепа чрез менторска програма.

Дияна ГАНЕВА

Снимки: Галин ПОПОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *