Откриха нитрати във водата на 18 населени места във Великотърновско

Повечето от селата от години влизат в негативната статистика по проблема

 

ОТКЛОНЕНИЯ В ЧИСТОТАТА НА ПИТЕЙНАТА ВОДА СА ЗАСЕЧЕНИ в малки населени места в общините Велико Търново, Павликени, Свищов, Стражица, Полски Тръмбеш, Елена и Сухиндол. Това показва анализът, който са направили експертите от Регионалната здравна инспекция в областния град за състоянието на животворната течност през второто тримесечие на годината. От ведомството са изследвали 118 проби, като 3 от тях са извън нормата по микробиологични показатели, а 20 – по химични показатели.

Установени са бактериите коли форми и ешерихия коли в селата Райковци, Водно и Теменуга. Служителите на РЗИ са били възпрепятствани да направят пробонабиране в Ялово заради ремонтните дейности.

В доклада е вписано, че е налице отклонение по отношение на допустимото количество нитрати в 18 села. Това са Никюп, Патреш, Стефан Стамболово, Иванча, Полски Сеновец, Каранци, Алеково, Александрово, Горна Студена, Деляновци, Козловец, Овча могила, Совата, Червена, Виноград, Камен, Лозен и Коевци.

Справка с анализа на състоянието на питейната вода през първото тримесечие на 2021 г. показва, че повечето от засегнатите от нитрати населени места, които тогава са констатирани, сега отново попадат в негативната статистика.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО ПРИЕМАНЕ НА ВОДА С НИТРАТИ НОСИ СЕРИОЗНИ РИСКОВЕ ЗА ЗДРАВЕТО. Попадайки в организма, те могат да се превърнат в нитрити и да се свържат с хемоглобина в кръвта, в резултат на което се образува съединение, възпрепятстващо преноса на кислорода до тъканите и органите в организма. Това носи опасност от развитие на състояние, характеризиращо се с посиняване на кожата. При намалена киселинност на стомашния сок пък нитритите могат да се превърнат в нитрозамини, които имат канцерогенно действие. Сред неприятните възможности са и проявата на алергия, нарушена функция на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния апарат и нервната система. Най-уязвими към водата с превишение на нитрати са кърмачетата, малките деца, бременните жени и хората с проблеми на стомашно-чревния тракт.

Експертите на здравното ведомство са установили, че от чешмите в Лозен и Каранци тече животворната течност с наднормено наличие на калций. В Коевци, Петковци и Теменуга пък водата е над стандарта за мътност.

Служителите на РЗИ са изпратили предписания на управителя на „ВиК Йовковци“ за извършване на ремонтни дейности в Павликени и на кмета на Стражица за осигуряване на необходимото за чиста вода в Теменуга.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.