Игумен, нидерландец и две читалища номинирани за „Пазител на традициите 2021“

Сред номинираните в националната инициатива „Пазител на традициите 2021“ от областта са архимандрит Георгий, игумен на Преображенския манастир, като пазител на старите християнски традиции, и Якоб ван Бейлен, нидерландец, живеещ във Велико Търново и популяризиращ страната ни, както и съветник в местния парламент. И двамата са предложени в категория „Личност”. Освен тях в надпреварата влизат и две читалища от Великотърновска община. Това е Народно читалище „Надежда 1869” – Велико Търново, предложено в категория „Кулинария” за книгата „Вкусът на времето, кулинарен пъзел от Великотърновския край“. Второто е читалище „Народна просвета 1874” в село Ресен. То участва в категория „Организация”.

„Пазител на традицията” е национална инициатива, която се провежда от 2009 г. насам и подкрепя съхраняването на българския бит, култура и обичаи. Уникалната национална инициатива цели да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария, като покаже на обществото начина, по който те работят и съхраняват обичаите и ги превръщат в изкуство.

Всяка година се отличават постижения с приза „Пазител на традициите” в общо 7 категории – за фолклор, занаяти, изобразително изкуство, кулинария, организация, личност и селище. Всяка година десетки българи биват отличени с наградата „Пазител на традициите“. Гласуването в категориите ще приключи на 19 октомври 2021 г.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *