Инвалиди от цяла Северна България пътуват до Горна Оряховица, за да вземат разрешение за шофьорска книжка

Транспортната областна лекарска експертна комисия в железничарския град поема огромен наплив от хора с увреждания

 

ХИЛЯДИ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ЧАКАТ С МЕСЕЦИ, РЕДЯТ СЕ НА ОПАШКИ, ПЪТУВАТ СТОТИЦИ КИЛОМЕТРИ и се сблъскват с десетки затруднения до получаването на заветното решение на Транспортната областна лекарска експертна комисия в Горна Оряховица. Тя е една от едва петте специализирани структури, които притежават компетенцията да дадат зелена светлина за придобиване на свидетелство за управление на моторно превозно средство и преиздаване на такъв документ. Едва след като се произнесе звеното, инвалидите могат да се ориентират към стандартната процедура в КАТ.

За проблема с продължителното чакане и необходимостта от сериозни разходи, които се налага да направят хората с увреждания, за да минат преглед пред комисията, е сезиран омбудсманът Диана Ковачева. Засегнатите се оплакват, че процедурата е изключително тромава и ситуацията съвсем се усложнила покрай пандемията от коронавирус.

Потърпевшите изтъкват, че дори да са от региона, пак им излиза солено да получат благословията на структурата за шофьорска книжка. Изчисляват разходите за гориво, храна и дори нощувка в Горна Оряховица, тъй като прегледите се случват с голямо закъснение и не се изключва възможността да им дойде редът едва на следващия ден. Всичко това според тях носи риск от заразяване с коронавирус, макар в момента нивото на заболеваемостта да е ниско.

Повечето от инвалидите страдат от съпровождащи хронични заболявания, които ги поставят в рисковия контингент на инфекцията. Затова и много от кандидатите за шофьорска книжка отлагат прегледа и това още повече забавя успешния финал на процедурата.

Омбудсманът Диана Ковачева се е ангажирала с проблема и ще търси съдействие от социалното и здравното министерство. Тя ще изпрати писмо с препоръки за облекчаване на процедурата и разкриване на още транспортни областни лекарски експертни комисии. Увеличаването на специализираните структури е ключово, тъй като ще помогне за социализацията и интеграцията на хората с увреждания у нас, които, ставайки мобилни, могат да намерят своето място на пазара на труда и да се радват на пълноценен живот.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *