Кокошки, мухи и туристи в битка за пространство в Арбанаси

РОЯЦИ МУХИ ТОРМОЗЯТ ЖИВУЩИТЕ В ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА АРБАНАСИ И ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА ЗАВЕДЕНИЯ В РАЙОНА. Летящите насекоми прииждат, привлечени от отглежданите кокошки в двора на възрастна жена, и кацат по храната на гостите в ресторантите. Често клиентите си тръгват отвратени и браншът търпи загуби. За наглед баналния проблем алармира Мартин Георгиев, който има къща и заведение в малкото населено място. По думите му ситуацията вече е нетърпима, защото с всеки изминал ден мухите се увеличават.

„Проблемът обхваща улица „Капитан Павел Грамадов“ N 16. Стопанката отглежда кокошките нехигиенично и им хвърля храна директно на земята. При тези високи температури остатъците се развалят много бързо и привличат рояци мухи. Когато човек излезе на терасата, целият почернява от досадните насекоми“, жалва се мъжът.

Още по-драматично е положението в ресторантите, където през летния сезон клиентите предпочитат да седнат на открито, където ги нападат нахалните насекоми.

„Хората просто си тръгват, вместо да делят порциите си с натрапниците. Смятам, че е абсурдно в 21-ви век да страдаме от подобен проблем“, коментира той.

ВСЪЩНОСТ СТОПАНКАТА ИМА ПЪЛНОТО ПРАВО ДА ГИ ОТГЛЕЖДА И НЕ НАРУШАВА ОБЩИНСКАТА РАЗПОРЕДБА за опазване на околната среда и извършване на селскостопанска дейност за лични нужди. Според местното законодателство тя би подлежала на контрол само ако домашните й птици са над допустимия брой – 100 възрастни екземпляра.

„Жената е около 90-годишна, а кокошките са малко. Тя има пълното право да ги отглежда и не се налага разрешително от Община Велико Търново. Забранено е държането на домашни животни и птици в мазета, гаражи, веранди, тераси и временни постройки в града“, уточни началникът на отдел „Околна среда“ Зорница Кънчева.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Кокошки, мухи и туристи в битка за пространство в Арбанаси

 • 13.07.2021 в 11:25
  Permalink

  Умрели от глад тези ресторантьори, чак се бият за клинти..

  Отговор
 • 13.07.2021 в 16:22
  Permalink

  Този набеден ресторантьор да не се оплаква и да набеждава женицата с няколко кокошки ! Проблема,много арбанасчани го знаят,няма канализация в цялото село,само на определени улици,И ВТОРО много важно Точно от помиите ви ,на ресторантьорите,който си изхвърляте по варели и контейнери събирате мухите….целият център вони от това !!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *