Международният фолклорен фестивал се завръща, но с участници само от Балканите

След като световната пандемия блокира целия културен живот през изминалата година, традиционният Международен фолклорен фестивал във Велико Търново тази година ще се проведе, макар и с по-скромно участие спрямо други години. Фестът отново ще бъде част от културния календар на старата столица от 25 до 30 юли на сцената на Летния театър.

Над 160 изпълнители от балканските страни Румъния, Сърбия, Гърция, Турция, Северна Македония, както и от Грузия ще покажат на жителите и гостите на старата столица фолклорно си богатство. Всички състави идват за този фестивал за първи път. „Имахме намерение да се включат състави от екзотични страни, но заради пандемията всички отказват. Поканихме и Италия, но никой не иска да пътува. Проблеми с визите и все още задължителната карантина в някои страни отказаха много участници. Подготвили сме изненади за публиката, така че всички са поканени”, сподели президентът и създател на фестивала Емил Павлов.

Около 200 са българските участници. Нашата страна ще бъде представена от Капанския ансамбъл, ансамблите „Искра” и „Търновче” и др. Традицията ще бъде спазена и в първия и последния ден на фестивала изпълнителите ще дефилират по централните улици на Велико Търново, представяйки свои изпълнения пред сградата на общината. Тази година изнесени концерти в други селища на областта няма да има. Организатори на фестивала са фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства) в България.

 

Търновският ансамбъл “Искра” е един от българските представители, които ще вземат участие във фестивала.

Сн. Диана ГАНЕВА

 

2 thoughts on “Международният фолклорен фестивал се завръща, но с участници само от Балканите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.