Рискът от тежък и смъртоносен Ковид-19 при деца и тийнейджъри е много нисък

Рискът от тежък и смъртоносен Ковид-19 при деца и тийнейджъри е много нисък, сочат данните от проучване на експерти под ръководството на Ливърпулския университет, цитирано от електронното издание „МедикълЕкспрес“.
Заразяването с новия коронавирус увеличава вероятността от сериозно заболяване при най-уязвимите млади хора – тези, които са с други здравословни проблеми и тежки увреждания. Според учените дори и при тях рисковете като цяло са малки.
Заключенията на учените се основават на анализ на данни за общественото здраве в Англия. Те не включват пациенти, които са изкарали дълъг Ковид-19.
Статистиката сочи, че 251 младежи на възраст под 18 години в Англия са били приети в интензивни отделения за лечение на Ковид-19 през първата година от избухването на пандемията (до края на февруари 2021 г.). Анализът показва, че абсолютният риск за представители на тази възрастова група да бъдат приети в болница с тежък Ковид-19 е едно на около 50 000.
За абсолютен риск в медицината се смята вероятността да се случи нещо.
Децата, настанени в интензивни отделения с рядко срещано възпаление на сърцето в резултат на преболедуване от новия коронавирус, са 309. Тази група е анализирана отделно от всички деца и тийнейджъри в Англия с Ковид-19. Това означава, че абсолютният риск да се развие подобно възпаление е едно на 38 911, изчисляват експертите.
Нисък е и абсолютният риск при деца, заразени с новия коронавирус, да станат жертви на инфекцията. От началото на пандемията са починали 25 деца или тийнейджъри от Ковид-19, сочат данните за детската смъртност в Англия. Това означава, че рискът е едно на 481 000 деца да стане жертва на новия коронавирус, изчисляват анализаторите от Ливърпулския университет. Това също е изключително нисък абсолютен риск, категорични са експертите.
„Тези нови проучвания показват, че рисковете от тежко преболедуване или смърт в резултат на новия коронавирус при деца и млади хора да изключително ниски“, обяснява професор Ръсел Вайнър. Според него заключенията ще бъдат полезни при взимането на решения за ваксинация на деца и тийнейджъри от здравните власти по света.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.