Община В. Търново дава 12 млн. лв. за сметосъбиране и сметоизвозване до 2025 г.

Всеки ден трябва да изпразват съдовете в старата столица, а веднъж седмично да чистят районите около тях

 

ЕЖЕДНЕВНОТО СМЕТОСЪБИРАНЕ И СМЕТОИЗВОЗВАНЕ НА БОКЛУКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, АРБАНАСИ, ШЕРЕМЕТЯ И МАЛКИ ЧИФЛИК ДО 2025 Г. ЩЕ СТРУВА 12,5 МЛН. ЛВ. С ДДС. От старопрестолната община вече обявиха обществена поръчка за избор на изпълнител, който ще се занимава с дейността. В момента контрактът е с фирмата „Нелсен чистота“, която смени бившия концесионер „Титан“. Договорът обаче изтича този септември и е нужен нов за 5-годишен период. Средствата за заплащане на услугата, както и за поддържането на системата за оползотворяване на отпадъците в Шереметя, идват от таксата за битови отпадъци, които великотърновци ежегодно плащат наред с данъка за недвижими имоти.

От местното кметство са поставили като задължително условие събирането на сметта в областния център да става ежедневно. В местните промишлени зони камионите ще изпразват контейнерите два пъти в седмицата. Същият е и графикът за старинния квартал „Варуша“. Боклукчийските коли трябва да обхождат Арбанаси четири пъти за 7 дни и поне два пъти да обслужват Шереметя и Малки чифлик. Съдовете за смет в останалите населени места са включени в списък за обслужване веднъж седмично.

Всяка седмица пък специализирана техника и екипи на изпълнителя на поръчката са ангажирани да чистят около самите съдове на територията на старата столица, а два пъти в месеца – в останалите населени места, сочи още проектодоговорът, с който „Борба“ разполага.

Към момента на територията на населените места, обект на поръчката, се обслужват общо 1402 контейнера тип „бобър“, 400 кофи с обем 240 л и 3160 кофи тип „мева“ с обем 110 л.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.