В Горна Оряховица наградиха лауреатите от Петропавловския събор

Наградиха лауреатите от Петропавловския събор на специална церемония в Горна Оряховица. Общо 18 лауреатски награди бяха връчени, всяка с парично изражение от 100 лв., диплом и специален плакет. Връчени бяха и три специални парични награди на кметовете на трите общини, съорганизатори на Петропавловския събор – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Всяка от тях е в размер на 200 лв., специален плакет и диплом.

Кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев връчи лауреатските награди на отличените на Петропавловския събор изпълнители. ХVІ издание на събора се проведе на 26 и 27 юни, а изпълненията на всички участници във форума бяха оценявани от творческа комисия с председател академик Крум Георгиев и членове проф. д-р Елена Кутева, проф. д-р Даниела Дженева и д-р Илия Вълев.

В раздел „Народни хорове за обработен фолклор“ с лауреатска награда е отличен  женски народен хор „Росна китка“ при НЧ „Развитие – 1884“ – с. Поликраище. В раздел „Певци“ лауреатските награди са за Ивета Попхристова и Калина Кушева. И двете момичета представят НЧ „Развитие -1884“ в Поликраище, а техен художествен ръководител е Вяра Петрова. По статут наградата е една, но журито бе впечатлено от двете индивидуални изпълнения и реши да я раздели на две по 50 лв.

Наградата на кмета на община Горна Оряховица получи Народен ансамбъл „Изворче“ при Дом на културата „Кантимир“, с. Викторовка, Молдова, с художествени ръководители Валентина Постика и Валери Постика за цялостно представяне. Наградата на кмета на Лясковец бе връчена за цялостно представяне на съставите при НЧ „Братя Грънчарови-2002“ в Горна Оряховица – Детска фолклорна студия „Раховче“ с художествени ръководители Иван Иванов и Румяна Русева, Фолклорна компания „Сидер войвода“ с главен художествен ръководител Иван Иванов и Клуб за народни хора „Фолклорна броеница“ с художествени ръководители Стелиан Кънчев и Румяна Русева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.