Областният град домакинства обучение на училищни медицински специалисти за диабета при деца

ДВУДНЕВНО ОБУЧЕНИЕ, ПОСВЕТЕНО НА ГРИЖИТЕ ЗА ДЕЦАТА, СТРАДАЩИ ОТ ЗАХАРЕН ДИАБЕТ, се проведе във Велико Търново. Форумът събра на едно място училищни медицински специалисти, здравни кадри от детски ясли, градини и социални институции. Събитието премина под надслов „Грижа за децата със захарен диабет в училище – роля на училищните власти и на училищния медицински екип“ и се реализира със съдействието и подкрепата на общината и Лайънс клубовете у нас.

В първия ден на обучението водещ лектор бе д-р Олга Славчева от СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ – София. Тя запозна участниците с историята за откриване на лечението на диабета, принципите на хранителния режим при диагностицираните малчугани и важни особености при терапията. Бяха изтъкнати най-важните симптоми, които подсказват, че вероятно едно дете страда от заболяването. Това са непрекъсната жажда, повишен прием на течности, рязко отслабване, повишен апетит към храни, раздразнителност, бърза умора, инфекции по кожата и т.н.

В обучението бе подчертана важната и значима роля на медицинските специалисти от училищното и детското здравеопазване, които при ежедневното наблюдение на децата могат да помогнат за ранното диагностициране.

Присъстващите споделиха реални ситуации от практиката си и проведоха градивна дискусия по темата.

Обучението бе част от поредица събития в това направление, провеждащи се в 28-те областни града в България съвместно с Лайънс клубовете, Българска асоциация по диабет, Българско национално сдружение по детска ендокринология и общините.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *