25-сантиметров африкански охлюв албинос е атракцията на фермата приют за животни в Хотница

Гигантът е социализиран и обожава да лази по ръцете на децата

 

25-САНТИМЕТРОВИЯТ ОХЛЮВ С НЕОБИЧАЙНО ИМЕ МГЪМБО-МГЪМБО С ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН ПЕЧЕЛИ ФЕНОВЕ И ВНИМАНИЕ във фермата приют за животни „Приятели на четири крака“ в Хотница. Атрактивният обитател на стопанството е от вида „Африкански охлюв“ и носи на гърба си раковина, по-голяма от свит юмрук. Мекотелото изобщо не се страхува от хората и с удоволствие лази по ръцете на посетителите, радва се на ласките им и дори се шегуват с него, че е спринтьор, когато иска да се с приятели с деца.

Мгъмбо-Мгъмбо пристигнал във фермата приют като подарък за рождения ден на стопанката Вера Трендафилова. Нейният съпруг Виктор я изненадал, защото знаел, че отдавна мечтае за такъв екзотичен екземпляр. Избрала му това име, вдъхновена от герой в книгата „Стрихнин в супата“ на автора Пелам Гренвил Удхаус.

„Заради жегата всички животни в стопанството са статични и предпочитат да стоят на сянка, докато охлювът постоянно търси приключения. Много е активен и не се крие в черупката си дори когато има голяма група от посетители. Децата много му се радват и съм щастлива от факта, че преодоляват страха си от него, като му дават да ги лази колкото иска. Ние им обясняваме, че слузта е полезна и дори се използва в медицината и козметиката“, сподели Вера.

ЖЕНАТА УТОЧНИ, ЧЕ МЕКОТЕЛОТО МНОГО ОБИЧА ДА ПОХАПВА ПРАСКОВИ, листа, брани от екологично чиста местност, дива лоза и плодовете на черницата. Обитава кучешка клетка, в която е постлана с шума и му дава възможност за уединение през нощта. През деня, когато няма посетители, пребивава в огромна туба от минерална вода и непрекъснато се върти в кръг.

„Преди време се наложи да претърпя операция и мъжът ми тайно донесе охлюва в болничната стая. Когато нямаше медицински персонал, го вадех от нощното шкафче и му давах да ме лази, действа много успокоително и тонизиращо. Мгъмбо-Мгъмбо развесели и останалите пациенти в стаята, а когато ненадейно влезе медицинската сестра и го видя отдалеч, помисли, че е парче сладкиш“, разказа с усмивка Вера.

Стопанката обясни, че африканските охлюви живеят не повече от 10 години, а в САЩ дори се приемат за домашни любимци.

„Идеята ни е да покажем на децата очарованието на всички животни и да провокираме в тях добро отношение. Всяко животинче е красиво по свой начин и заслужава място на Земята“, допълни тя.

В „Приятели на четири крака“ живеят още десетки видове – кокошки, кози, агнета, прасе, муфлон, сърни, кон, магаре и т.н. Посещенията във фермата приют са напълно безплатни.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.