28-годишният командир на водолазите в региона Петър Костадинов без страх за живота си спасява хора и животни в беда

Младият кадър на търновската пожарна бе единственият в областта, отличен за празника на МВР

 

ВОДОЛАЗЪТ ПЕТЪР КОСТАДИНОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ В РЕГИОНА ОТЛИЧЕН СЛУЖИТЕЛ НА ПРАЗНИКА НА МВР от силовия министър Бойко Рашков. 28-годишният мъж има зад гърба си множество спасителни акции, екстремни моменти и е част от т.нар. Международен модул в Европа, според който при бедствия и аварии може да бъде изпратен за оказване на професионална помощ във всяка една от страните на Стария континент. В работната му биография присъстват редица знакови случаи у нас, като овладяване на последствията при взрива в Хитрино, наводненията в Мизия и Дебелец през 2014 г.

Петър е първият водолаз в семейството и споделя, че на шега се насочил към тази сфера. Завършил е Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, а след дипломирането изкарал едно лято като спасител по родното Черноморие. За удоволствие преминал и курс във водолазното училище в Китен, без да предполага, че овладяването на тази нелека и специфична дейност ще предопредели живота му.

„Гмуркането много ми хареса тогава, защото е ново и атрактивно преживяване, но не планирах да ми стане професия. Когато се прибрах във Велико Търново, отново потърсих адреналин и се свързах с мой познат, който да ми съдейства за скок с парашут. Той обаче ми разказа, че в пожарната търсят водолази, и аз кандидатствах. Така нещата се случиха от само себе си и ме взеха на работа, когато бях на 20 години. Вече 8 години съм в системата и ръководителят ми ме назначи за командир на екипа от водолази в сектор „Специализирани оперативни дейности“ в Горна Оряховица към РД ПБЗН – Велико Търново“, сподели Петър.

28-ГОДИШНИЯТ СПАСИТЕЛ РАЗКАЗВА, ЧЕ РАБОТАТА МУ ИЗИСКВА СТАБИЛНА ПСИХИКА, БЪРЗА ПРЕЦЕНКА И ОГРОМЕН АРСЕНАЛ ОТ УМЕНИЯ. Понякога се случва да участва в акции с дни, да не се прибра вкъщи цяла седмица и от един случай да тръгва за друг.

„Във водолазната работа не трябва да се бърза, първо е необходимо да се помисли, а не да се хвърляш презглава. Рисковете са много и неслучайно това е първа категория труд. Не само се занимаваме със спасяването на хора, но често съдействаме на полицията за издирване на изчезнали във водоеми, за претърсване на дъното за веществени доказателства и т.н.“, уточни Костадинов.

Последният случай, в който взел участие, бил от миналата седмица – при съдействие на разследващите за откритото мъртво 15-годишно момиче при скалите край Хижата на алпиниста в старата столица.

Най-голямо удовлетворение му носи, когато с работата си допринесе за щастлива развръзка. Именно заради такава той получи и почетен знак III степен миналата седмица за празника на МВР.

„При награждаването на официалната церемония в София министърът Бойко Рашков се учуди колко съм млад. Нямахме възможност да поговорим, но беше изненадан от възрастта ми. Чувствам се горд с отличието и съм радостен, че са ме оценили толкова високо“, заяви Костадинов и разказа повече за акцията, по повод на която бе награден.

НА 31 МАРТ Т.Г. ВЗИМА ДЕЙНО УЧАСТИЕ В СПАСЯВАНЕТО НА ДВЕ 16-ГОДИШНИ МОМЧЕТА, които имали неблагоразумието да се изкъпят в ледените води на Къпиновския водопад.

„Сигналът беше за момчета, паднали на скали. Тръгнахме четирима спасители, но като пристигнахме на място, установихме, че младежите са във водата и са със сериозни измръзвания. Не можеха да говорят и да се движат. Трябваше да се действа максимално бързо. Първият план на колегите беше да се предприеме алпийски способ, за да ги извадим един по един, но прецених, че това ще отнеме повече време, и предложих на ръководителя на екипа да вляза във водата и да ги измъкна. Момчетата бяха отчаяни, успокоих ги, запознах ги как ще процедираме и всичко завърши благополучно за 5 минути“, разказа отличеният търновец.

Спомня си и за друг любопитен случай, в който участвал. Било преди НЯКОЛКО ГОДИНИ, КОГАТО В СЕЛО ПЪРВОМАЙЦИ ИЗВАДИЛ ВЪЗРАСТЕН МЪЖ, ПАДНАЛ В 12-МЕТРОВ КЛАДЕНЕЦ. Въпреки че се наложило да действа в много тясно пространство, и то през нощта, човекът бил спасен и го извадил жив и здрав.

Понякога се налага да помага и за спасяването на животни, попаднали в беда. Помогнал и на лебеди, които били замръзнали в реката в Първомайци.

28-годишният водолаз разказва, че когато в базата получат сигнал, екипът тръгва мигновено, а екипировката е предварително нагласена и натоварена в специализирания автомобил. Наред със спасителните акции във водоеми се включва и в гасенето на пожари, помощ при пътнотранспортни произшествия, дезинфекционни дейности заради Covid-19 и т.н.

Преди 5 години преминал и курсове за алпинизъм в система, провокиран от стремежа да бъде максимално полезен в още по-голям брой и вид спасителни акции. Твърди, че не би заменил професията си за друга и няма намерение да търси реализация в чужбина.

„Смятам, че родното ми място е локацията, в която трябва да се развивам. Младите хора сме бъдещето и трябва да останем, за да сме в помощ на сънародниците си“, категоричен е Петър.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *