Ето 6 случая, в които можем да излъжем, без да ни е гузно

Според учени, човек лъже между 10 и 100 пъти на ден. Много, нали? Като деца ни учат, че да се лъже не е хубаво. Като възрастни разбираме че има ситуации, в които малката лъжа е била от голямо значение. В кои случаи можем да си позволим да излъжем без да ни е гузно?

Когато искате да запазите вашето лично пространство и сигурност
Безопасността ни винаги е на първо място. Ето защо не бива да се чувстваме зле, когато лъжем, за да опазим личното си пространство от някого в обкръжението ни, който ни кара да се чувстваме некомфортно и неспокойни. Това важи както за колегите и познатите, които не харесваме, така и за напълно непознатите, които ни притесняват.

Когато правите критика, но конструктивна
Конструктивната критика трябва да бъде честна, но понякога може да ползваме малка лъжа, за да омекотим начина, по който тя би прозвучала за отсрещната страна. Може да започнем с нещо, което звучи окуражаващо, положително, но след това да изкажем онези неща, които не ни се струват толкова добри. Така не бихме били агресивни в критиката си.

Когато някой си прекарва добре
На всеки се е случвало да бъде на място, мероприятие с близки, любим човек, на които не си е прекарвал добре за разлика от другите. В тези моменти понякога изричаме малка лъжа, защото виждаме, че човекът, който е важен за нас се чувства добре. Разбира се, когато мине достатъчно дълго време и забавлението мине, ще споделим, че не сме се забавлявали особено. Но тук положителното на малката лъжа е, че ни помага да не развалим специалния момент на другия.

Когато не сте близки с човека
Тогава в определени случаи е напълно приемливо да излъжете. Кога разбираме, че познаваме някого достатъчно добре, че да споделяме лична или служебна информация с него? Каквото и да споделим, другият човек може да ни навреди, ето защо малката лъжа е за предпочитане.

Когато си имаме свои планове
Уморени сме, променили сме в последния момент решението си за това къде искаме да прекараме свободното си време и вместо да се обясняваме и да си спестим уговорките, предпочитаме да кажем малка лъжа. Всъщност, понякога човек трябва да мисли единствено и само за своя комфорт.

Когато някой ви попита как се справяте
С работата, в любовта, диетата, живота като цяло. Без значение дали срещу вас имате човек, който любопитства просто така или мила личност, която е готова да ви съдейства, ако нямате настройката да говорите за себе си или усещате онзи елемент на клюката, малката лъжа е вашият изход.

Източник: Струма

One thought on “Ето 6 случая, в които можем да излъжем, без да ни е гузно

  • 16.07.2021 в 19:13
    Permalink

    Лъжат че Шведската стомана е най-яка!Най як е винкела от Перник.Само Перник, само винкел.ОЛЕ,

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *