Калина Досева бе избрана като човек с най-добри качества за астронавт след едноседмичен лагер в Турция по модел на НАСА

Търновката бе удостоена с награда за изключителни знания в областта на космическите науки

 

Десетокласничката Калина Досева се завърна с медал „Райт стаф“ (Right stuff) за изключителни познания в областта на космическите науки от лагер на НАСА в Измир, Турция. Калина е ученичка в десети клас на ПМГ „Васил Друмев“, преди това завършва основното си образование в ОУ „Бачо Киро“. Интересът й към астрономията се заражда още в детската градина, след като получава енциклопедия за космоса и планетите. В първи клас започва сериозна подготовка по състезателна математика, а пети и шести клас вече се явява на олимпиади по астрономия и заема призови места в тях. От седми клас досега не пропуска олимпиада или състезание по физика.

„Мечтата ми е космонавтиката, дори не е мечта, а цел. Това е нещото, което докосва сърцето ми, и ще продължавам да се боря и усъвършенствам, докато постигна целта си“, споделя Калина.

За да достигне по-близо до целта си, младата болярка посещава школа по физика и астрономия в Казанлък. В свободното си време обича да чете книги, статии и научни трудове, свързани с астрономията. Търси постоянни възможности да се докосне до науката и така чрез общи приятели и познати разбира за Space camp Turkey. Това е един от двата обучителни космически центъра в света, създадени по модел на НАСА. Намира се в гр. Измир, Турция. Координатор на програмата за България е Центърът за творческо обучение – партньорство, което продължава вече 13 години. Програмата се съсредоточава главно върху мотивирането на млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, младежите развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества в себе си в една динамична и забавна среда.

Младата великотърновка се свързва с Центъра за творческо обучение и разбира, че за да кандидатства със стипендия, трябва да напише есе, с което да участва в подбора на участници. Без да се замисли, пише есе на тема „На ръба на черна дупка“, свързано с черните дупки във Вселената. Благодарение на есето, което подготвя, стига до втори етап на подбора и се явява на интервю с организаторите. Тя е стипендиант в конкурса с есета от миналата година, но понеже лагерът не се e провел през 2020 г., е прехвърлена за участие тази година. По време на лагера се запознава с изключителни специалисти в сферата на астрономията и научава повече за живота на космонавтите. В продължение на седмица изпробва различни симулатори, на които се подлагат истинските космонавти, преди да бъдат изпратени в Космоса. „Програмата на лагера беше изключително тежка, постоянни лекции, презентации и симулации. Благодарна съм на координатора в Центъра за творческо обучение, че всичко това стана реалност“, разказва бъдещата астронавтка.

В рамките на седмицата в лагера Калина и още 30 български ученици са имали шанс и да тренират за решаваща космическа мисия, обучавали са се на тренажорите на истински астронавти.

Отборите с българско участие са спечелили и награди за дизайн на емблема на мисията, за дизайн на колония на Марс, както и за викторина между отборите.

Във времето извън космическите науки Калина се занимава с вдигане на тежести, обича и да пее.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *