Над 100 души прегледаха безплатно очите си в рамките на инициатива за офталмологично здраве във В. Търново

35 ДЕЦА И 62 ДУШИ НАД 50-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ БЯХА КОНСУЛТИРАНИ безплатно в старата столица в рамките на Национална скринингова кампания за очно здраве. Инициативата се проведе в сряда от 9:00 до 16:00 ч. под надслов „Зрението е всичко! Прегледай се!“. Тя бе организирана от Българския лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и „Байер“ – България.

Консултациите се провеждаха на база на предварително записване, а диагностиката бе поверена на офталмолози от Очна клиника „Св. Петка“ във Варна. За целта бе използват мобилен очен кабинет, оборудван с модерна техника и апаратура.

Средната възраст на преминалите деца по време на кампанията е между 7 и 13 години, като по-голям процент от прегледаните малчугани са момчета. При хората над 50-годишна възраст се наблюдава най-често глаукома и катаракта, като средната възраст на консултираните е 66 години.

Инициативата имаше за цел да извърши диагностика на най-честите социалнозначими очни заболявания, да се популяризира същественото значение на профилактичните прегледи и да се информира обществото за значимостта на грижата за очното здраве.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *