ЕленаОбщество

Отдават почит на меда и пчеларите с „Медена седянка по еленски”

В ОБЩИНА ЕЛЕНА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ СЪБИТИЕТО „МЕДЕНА СЕДЯНКА ПО ЕЛЕНСКИ“, С КОЕТО СЕ цели популяризацията на сладкия природен продукт и труда на ангажираните в бранша. Форумът ще приеме посетители на 24 и 25 юли на централния площад в китното балканско градче. Организаторите очакват голям интерес, тъй като пчеларството има дълголетна история в района.

Откриването е планувано за 10:30 часа, а програмата включва щандове на производители, демонстрации на пчеларски техники, дегустации на мед, фолклорна програма, състезания и изненади. От 13:00 часа започва научно-практически пчеларски семинар на тема „Здравеопазване и профилактика на пчелните семейства“. Д-р Ивелин Маринов ще говори за вароатозата – системна профилактика и лечение, а д-р Илиян Гечев – за нозематозата.

По-късно през деня ще бъдат показани пчелни продукти и техните приложения по време на специална дискусия с граждани и пчелари. Ще се потърси и отговор на въпроса „Какво е да си новатор пчелар? с представяне на пчеларска ферма, пчелни продукти от производителя и др. На 25 юли от 10:30 часа пък ще започне семинарът „Икономика на пчеларството“, на който ще бъдат разгледани теми, като „Сертифициране на защитени наименования в пчеларството“, „Организации на производители пчелари – представяне на възможностите и практиката на съществуващи организации в България“ и „Цени, продажби, реализация – въпроси на организиране и ефективност на групи пчелари по регионален признак“.

Организатори на мероприятието са Община Елена, местното сдружение „Пчела“, Сдружението за биологично пчеларство и Народно читалище „Напредък – Елена – 1863“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: fest-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *