Водещи новиниКултура

Възстановиха на 90% парче по парче два стенописа от последно откритата църква на Трапезица

Подготвят творбите за експониране

 

Сцените „Възкресение Христово” и „Жени мироносци на гроба Господен” от стенописната украса на църква N 23 на Трапезица са възстановени почти изцяло не само като реставрация, но и за експониране. Желанието на специалистите е да ги представят на широката общественост и най-вероятно до края на годината това ще се случи в Експозиционния център в крепостта. Композициите са били разположени една до друга на стената, което се подразбира от запазената на места разделителна линия.

Най-богато стенописваната църква в крепостта – номер 23, бе открита през 2018 г. от проф. Константин Тотев и екипа му при разкопки до западната стена. Тогава бяха извадени и прибрани над 14 000 фрагменти, свлечени край стените, от които с огромно търпение и на принципа редене на пъзел доц. д-р Дияна Тотева от отдел „Християнско изкуство” в РИМ – Велико Търново, оформи вече осем сцени. При двата посочени стенописа фрагментите са запазени на 90 процента и по тази причина Дияна Тотева се е спряла на тях, за да ги подготви за показване. Освен че са сглобени, многобройните парченца от композициите вече са изтънени и поставени на нова основа. Предстои самото монтиране върху тази основа и придаване на естетичен вид. Последващите процеси са китване и до някаква степен ретуширане или поне маркиране на отделните изображения и техните контури, тъй като някои образи са трудно разпознаваеми. Това се прави, за да бъдат достатъчно четливи за хората. Въпреки това намесите ще бъдат изключително дискретни.

Размерите на двете композиции са: дължина 1,80 м и височина 1,10 м всяка. „Не можем за търсим еталон в мерките и размерите, могат да варират най-вече в широчина, тъй като височината е фиксирана. По-интересно ще бъде, но то предстои, да бъдат сглобени сцените от първия регистър, защото там те изглеждат доста внушителни – с височина на естествен човешки ръст. За сметка на това цокълната украса на наоса, която е драперия, е със скромните размери от порядъка на 60 см височина”, обяснява доц. Тотева.

Изображенията от първия регистър, както е по традиция, представляват прави фигури на светци в цял ръст. Във втория регистър се развиват празничните сцени – „Благовещение”, „Рождество Христово”, „Сретение Господне”, Страстния цикъл, „Успение Богородично” и т.н. – по целия църковен календар на големите празници. От изредените Дияна Тотева доста е напреднала при събирането на сцената „Сретение Господне”, с голям успех е и сглобяването на „Вход Господен в Ерусалим” (Цветница). „Преображение Господне”, „Възкресение Лазарово” и „Успение Богородично” също са в напреднал стадий, защото има доста запазени фрагменти от тях.

Това, което ще се покаже в експозиционен вид при готовите вече сцени, ще бъде образецът за работа и при останалите стенописи от тази църква. Важно е хората да добият представа за размерите им, стила и колорита на християнското изкуство, уточнява реставраторката. Когато всички композиции, от които има запазени фрагменти, бъдат сглобени, това ще даде възможност да се направят по-категорични изчисления за височините и разположението на всички тях в интериора на църквата.

„Имахме много добра типография при откриване на самите стенописи и я спазвахме, но тъй като стенописите бяха разпилени из цялата църква, трябваше да преглеждаме почти целия материал, за да може да се сглоби по някакъв начин определена сцена. Стигна се до доста добри резултати, защото при това преглеждане се извършваше някаква селекция и безспорните фрагменти, които могат да се определят към някоя от сцените, биваха отделяни”, разкрива механизма на работа Дияна Тотева. Въпреки всички трудности според нея нещата вървят с изненадващи темпове, обнадеждена е и очаква доста смели резултати.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *