Водещи новиниОбществоПавликени

Плувният басейн в Павликени минава на газ и слънчева енергия

Инвестицията от 433 000 лв. смъква енергийните разходи с 60% и се изплаща за 3 г.

 

Енергоспестяващи мерки се въвеждат в покрития плувен басейн в Павликени. Заедно с това към обекта ще бъде изградено и отклонение от газопреносната мрежа. Началото на дейностите поставиха с първа копка за отклонението кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, управителят на фирмата – изпълнител на строително-монтажните дейности, Красимир Антонов и Димитър Русатов, представител на „Овергаз мрежи“.

Община Павликени финансира със собствени средства изпълнението на проекта, който е на стойност 433 541,89 лева с ДДС, като 432 000 лева са осигурени чрез кредитиране от Фонд „ФЛАГ” ЕАД.

С изпълнението му ще се изпълни система от мерки за повишаване ефективността на потребление на енергия с цел намаляване консумацията и разходите за енергия с над 60% от досегашната, намаляване на отделяните емисии на парникови газове в атмосферния въздух с около 120 тона годишно, подобряване качеството на околната среда.

В проекта е заложена подмяна на съществуващите най-големи консуматори на електроенергия в сградата с такива, използващи слънчева енергия или природен газ. За затопляне на водата в басейна и за подгряване на битова гореща вода ще бъде изградена слънчева водогрейна инсталация, включваща 90 бр. селективни слънчеви колектора.

Съществуващите локални електрически бойлери ще бъдат заменени с централен, отопляван от слънчева енергия и природен газ. Ще бъдат инсталирани газови котли за подгряване и поддържане на температурата на водата в басейна в зададените граници при недостатъчно слънцегреене, ще бъде подобрена енергоемката вентилационна инсталация, като се инсталират термопомпени обезвлажнители и газова въздухоотоплителна секция.

Съгласно предварителните изчисления направената инвестиция ще се изплати за около три години.

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрана фирма „Сетатех“ ЕООД, гр. София. Строителен надзор на обекта ще осъществява фирма „Ведипема” ЕООД – София, с управител инж. Мая Алексиева. Фирма „Нико-96” ЕООД – Горна Оряховица, с управител Николай Цветанов, която е и автор на проекта, ще осъществява авторския надзор по изпълнението му.

С изпълнението на проекта сградата на покрития плувен басейн ще постигне клас на енергийна консумация „А”. Ще се подобрят значително енергийните характеристики на сградата. Ще се намалят вредното въздействие върху околната среда и разходите за енергия, ще се увеличи делът на енергията от възобновяеми източници в обекти на община Павликени. Изпълнението на предвидените дейности ще спомогне за създаването на устойчива и здравословна социална среда и по-висок стандарт на живот на хората.

„Павликени има щастието да разполага с това съоръжение, за което дори и някои областни градове само могат да мечтаят. Чрез този проект Община Павликени ще даде своя принос в световен план за намаляване на вредните емисии от въглероден двуокис при производството на ток“, посочи в словото си инж. Емануил Манолов. Той припомни, че вече шест години басейнът посреща плувци от далечни градове и е домакин на редица турнири за деца и за водни спасители.

„Надявам се, че с оптимизирането на разходите ще можем да предлагаме още по-добра услуга на гражданите. Трениращите тук ще бъдат достойни последователи на успешните плувци и почетни граждани на град Павликени Николай Ганев и Антъни Иванов“, каза инж. Манолов.

Срокът за изпълнение на проекта е деветдесет календарни дни.

Водосвет за успешно начинание отслужи протойерей Димитър, а децата от ДГ „Слънце“ поздравиха гостите със свои изпълнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *