Велико Търново отбеляза 184 години от рождението на Васил Левски с ритуал пред паметника на Апостола в центъра на града

С полагане на венци и цветя на признателност отбелязаха годишнината от рождението на апостола Васил Левски в старата столица. На честването присъстваха зам.-областният управител, зам.-кметът на Община Велика Търново Снежана Данева, общински съветници, представители на обществени организации и клубове, ученици от Девети Етърски ученически гвардейски отряд“ към Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ и граждани.

„ Даваме определения на личността и подвига му, опитваме се да обясним саможертвата му в името на България и в името на това да го има днешният ден и ние да сме в него. Наричаме го Васил Левски, Левски, Дякона, Апостола на свободата, един от най-важните революционери на България, най-светлата личност в българската история и най-често икона. Иска ми се да вярвам, че всеки път, когато наречем Левски икона или идеал, правим това, защото искаме да пораснем и да започнем да се съизмерваме с него. Защото, ако ние заслужаваме да имаме такъв национален герой, той заслужава да бъде герой на достойна нация! Иска ми се да вярвам, че можем да мечтаем смело, както той е мечтал и, ако е нужно, да направим саможертва в името на тази мечта, в името на България, в името на себе си като народ.“ – каза в словото си за Васил Левски бриг. ген Маламов, началник на НВУ „Васил Левски“.

След военния ритуал за полагане на венци и цветя на признателност, почетният караул от НВУ „Васил Левски” премина в тържествен марш.

За най-малките Регионалния исторически музей бяха подготвили „Работилницата за малки и големи – Васил Левски“.  Над 55 малчугани се включиха в образователните и творческите занимания в Лапидариума на Археологически музей. По време на събитието под надслов: „Всичко се състои според нас в нашите задружни сили!,“ децата се докоснаха до света на Васил Левски, чрез негови мисли и вещи, запознаха се с неговото „семейно дърво“, редиха пъзели, изработваха лъвчета и знамена по подобие на тези от революционните борби и пробваха сили в „лъвски скок“.

Дияна Ганева

Снимки: община Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.